Nu we met het Gamechangers-spel rondtrekken en in verschillende bedrijven de dialoog rond verandervraagstukken gaan begeleiden, merken we steeds vaker dat de meeste teams wel veel praten met elkaar maar zelden in echte betekenisvolle dialoog gaan.
Om hun dagelijkse werk in goede banen te leiden, wordt er heel wat uitgelegd en overlegd. In vergaderingen wisselen de aanwezigen beleefd informatie uit en als het echt belangrijk wordt gaan ze discussiëren en debatteren om het eigen standpunt door te drukken en de ander te proberen overhalen. Helemaal oké als je enkel je mening wil delen of hier en daar een brandje moet blussen. Dit soort dialogen wordt echter al snel ontoereikend als je als team een probleem wilt doorgronden, gedragen besluiten wil nemen of nieuwe ideeën en perspectieven wil creëren.
Tot die vaststelling kwam ook het managementteam uit een woonzorgcentrum dat een begeleide gamechangers-sessie vroeg. In zo’n sessie vragen we “Artful participation” van elke deelnemer en om dat tijdens de dialoog te bewaken gebruiken we reactiekaartjes. Zo kan je als deelnemer met een “Bingo!” aangeven dat je het helemaal eens bent met wat werd gezegd en dan hoef je wat reeds gedeeld werd ook niet meer te herhalen. Of je kan een nuttige aanvulling doen en trekt de “Ja en …” kaart. Heb je een heel andere mening of perspectief in te brengen dan kies je voor “Hoezo?”.
In de eerste ronde werd wat onwennig gereageerd want waar was de ruimte voor de “ja maar…”, voor de discussie en het weerleggen van wat anderen ingebracht hadden? Die ruimte is er dus niet! Na enkele zuchten van frustratie en een paar “moeilijke” vragen verder, ontdekte men al snel de meerwaarde van de bereidheid om te luisteren en het niet fixeren op oplossingen.
Door de niet voor de hand liggende vragen en strenge dialoogregels die we hanteren, komt er ruimte om de eigen aannames, veronderstellingen en ideeën te onderzoeken, het oordeel uit te stellen en de verschillende perspectieven te verkennen voor we naar oplossingen zoeken.
Door actief en empathisch te luisteren, naar onze eigen woorden en naar die van anderen en hierop te reflecteren, bereiken we zo een dieper niveau van dialoog. Deze generatieve dialoog, die dingen in beweging zet en nieuwe perspectieven toont, is lastiger dan hoe we gewend zijn te communiceren. Dat vergt iets van de deelnemers: openheid en je kwetsbaar durven opstellen, naar jezelf durven kijken en er misschien achter komen dat je fout zat, openstaan voor andere perspectieven en bereidheid aan te sluiten bij het meerderheidsstandpunt en te bedenken dat er geen winnaar of verliezer hoeft te zijn. Dat maakt het spannend.
En jullie? Welke dialoog voeren jullie als team het meest? De vrijblijvende dialoog waar nauwelijks vragen worden gesteld of naar elkaar geluisterd wordt en vooral informatie wordt uitgewisseld en standpunten worden ingebracht? Of durven jullie al eens schuren en probeer je boven water te krijgen wat de anderen denken en zet je daar je eigen standpunten tegenover? Slagen jullie er al in te erkennen dat je alleen niet alles weet en zijn jullie bereid open vragen te stellen en echt naar de ander te luisteren om de verschillende perspectieven en ideeën in kaart te brengen? Of misschien behoor je wel tot die teams die echt in flow raken wanneer ze met elkaar in gesprek gaan. Waar vanuit openheid en nieuwsgierigheid geheel nieuwe invalshoeken zichtbaar worden.
Wij geloven dat je als team echt moeiteloos kan samenwerken als je erin slaagt vlotjes door de 4 kwadranten te navigeren. Daarom doen we ook niets anders ( en niks liever) dan de dialoog tussen teamleden op gang brengen en begeleiden. Dat levert teams niet alleen nieuwe ideeën voor effectief en moeiteloos samenwerken op. Teamleden leren elkaar zelfs na jarenlange samenwerking nog beter kennen en dat resulteert in respect en waardering voor en vertrouwen in elkaar.
Wil je met je team een betekenisvolle dialoog aangaan om het samenwerken te verbeteren? Of wil je in dialoog over een verandervraagstuk?
Misschien zijn onze teamcoachings of een begeleide dialoog met Gamechangers dan wel iets voor jou.