MikondoMikondoMikondoMikondo
  • Home
  • Wat we doen
  • Organiseren
  • Teams
    • Start 2 Team
    • TeamUp
    • SOS Team
  • Leiderschap
  • Verhalen
  • Mikondo?
  • Email

OVER ONS

mikondo

Mikondo is Swahili voor stromingen. Het staat voor de bedding die in het regenseizoen ontstaat als de rivier overstroomt. Een vruchtbaar gebied dus als je weet hoe er mee om te gaan. Evengoed wordt Mikondo soms vertaald als galjoen.
En dat vonden we net fijn: niet 1 perspectief of 1 waarheid, maar een richting, een beweging, een werkbaar geheel waarin dankzij de verbinding ruimte is voor het verschil.
Voor ons in elk geval mooie metaforen voor wat wij voor teams en organisaties willen betekenen ...
bijdragen aan een vruchtbare plek met ruimte voor verschillen.
O ja … En het klonk ook mooi, zacht en krachtig tegelijk. Benieuwd wat het bij jou oproept.

Mikondo begon als de samenwerking tussen Els Aelbrecht, Els Roelandt en Katrien Rommens. Intussen volgde Katrien haar eigen pad en gingen Els en Els verder met Mikondo. De vriendschap bleef.

  • Els Aelbrecht
  • Els Roelandt
  • Contactgegevens

Ik ben de oudste, van twee zussen en ik kreeg een groot verantwoordelijkheidsgevoel mee. Als oudste dochter leerde ik ‘sterk’ te zijn en emoties te verbergen. Voortdoen! Dat heeft me veel goeds gebracht (doorzettings- en uithoudingsvermogen om iets te noemen) en me tegelijk verwijderd van mezelf. Ik vind het dus een hele uitdaging om te geloven dat kwetsbaar durven zijn ook ‘sterk’ is, en moedig, vooral toegepast op mezelf. Ik leer elke dag bij en vind dat ik al best een hele weg heb afgelegd.

Recent werd ik sterk ontroerd op mijn eigen verjaardagsfeest: ieder die ik graag zie was er, warmte en liefde hingen in de lucht en ik kon er helemaal mijn enthousiaste zelf zijn. Deze herinnering zal ik nog heel lang koesteren. Daar doe ik het ook in mijn werk voor: verbinding maken, uitnodigen, uitbundig durven zijn en diep duiken. Wanneer het past.

Ik kom uit een warm nest waar ik als oudste van 3 meisjes een groot verantwoordelijkheidsgevoel meekreeg, maar ook regelmatig positief bekrachtigd werd om wie ik was en wat ik deed en gestimuleerd werd om dingen te ontdekken en te proberen. Dat ik een doener ben die ervan houdt om nieuwe mogelijkheden te (onder)zoeken en nieuwe concepten vorm te geven, vindt daar zijn oorsprong. Wanneer ik samen met organisaties op zoek kan gaan naar en uitdrukking kan geven aan wie ze zijn, waar ze voor staan en wat ze willen bereiken en we samen kunnen bouwen aan de structuren die daar het best bij passen om gepassioneerd samenwerken mogelijk te maken, ben ik het meest in mijn element. Vooral als er naast ernst ook enige speelsheid mag getoond worden.

Geef me een goed boek, fictie of non-fictie, en ik verdwijn helemaal in de nieuwe werelden die daar voor me opengaan. Ook muziek kan me raken en in de juiste stemming brengen. Zo werd ik recent in Lissabon tot tranen toe beroerd door de weemoedige klanken van een fado zangeres die weerklank vonden in de liefde voor mijn gezin en familie en het gemis van mijn zus en papa. Maar net zo goed zit ik in de file luidkeels mee te zingen om vol energie aan te komen en in de boven- en onderstroom van organisaties te duiken.

+32 476 83 22 29    els@mikondo.be

+32 474 71 49 68     els.roelandt@mikondo.be

Slide

Wij zijn zachtig – warm en zakelijk tegelijk

Slide Wij zijn onszelf met heel ons zijn: neutraal, (com)passievol, speels en …
3 vurige rammen die in dezelfde week jarig zijn.
Slide Wij zijn een veilige bedding met stevige oevers
zelfs met onze competentie en ervaring, inclusief veel levenservaring,
zijn we continu met onze eigen groei bezig.
Vermoeiend soms, maar Oh zo boeiend
Slide Wij zijn partners (geen leveranciers)samen met jullie,
nooit vrijblijvend en altijd resultaatgericht …
maar we willen na een tijdje telkens weer overbodig worden
Slide Wij zijn volop in ontwikkeling - zelfs met onze competentie en ervaring,
inclusief veel levenservaring, zijn we continu met onze eigen groei bezig.
Vermoeiend soms, maar Oh zo boeiend
Slide Wij zijn niet wat je gewoon bent -
We brengen je uit je comfortzone met
onze speelse en helende interventies ..
en doen daar magie ontstaan.

Wij praten je niet naar de mond

Kan je dit snel eens komen oplossen? ’Kan het vlug, vlug? ‘Kan je ons rap komen helpen?’ Daar doen we niet aan mee. Quick fix – oplossingen… we geloven er niet in. Symptoombestrijding is in onze ogen niet duurzaam en frustrerend op de koop toe.

‘Het mag niet te persoonlijk worden’. Geloven we niet in. Doen we dus niet aan mee. Het is namelijk altijd persoonlijk. We spelen niet op de man en we laten ook niet toe dat een ander dat doet. We zitten er wel als échte mensen, samen met het team, en dus wordt het persoonlijk. Own your shit (oeps). Durf jij je eigen rol onder ogen zien?

‘Er zijn een aantal thema’s waar we het niet over willen hebben’. Je raadt het al. Wij doen hier niet aan mee. Wij noemen de dingen bij hun naam. Zijn geen pleasers. De weg naar moeiteloosheid is niet altijd fun, maar brengt wel energie, stroming en dus duurzaam resultaat.

Wij werken dus graag met teams en facilitatoren die lef hebben.

Wat wij geloven over organisaties en teams

Organisaties en teams zijn levende systemen met eigen dynamieken, rangordes en bewuste en onbewuste patronen.

Een systemische kijk

In organisaties waar een duidelijke bestemming is, iedereen het recht heeft om zichzelf te zijn en te tonen, waar een balans is tussen geven en nemen en waar iedereen de juiste plek binnen het systeem inneemt, kan moeiteloos samengewerkt worden.
Soms staan spanningen en onjuiste verhoudingen het optimaal functioneren van elk individu en van het systeem als geheel in de weg.
Wij geloven in het zichtbaar en bespreekbaar maken van wat er in de onderstroom van organisaties en teams speelt. Alleen zo kunnen blokkades voor moeiteloos samenwerken aangepakt worden en kunnen team en organisatie terug stromen.

De mens centraal

Wat van een groep een team maakt is de bereidheid om zichzelf als mens te tonen aan de collega’s. Daarom hoef je niet je hele privéleven breed uit te smeren. Maar persoonlijk wordt het wel: alles wat je als mens hebt meegemaakt breng je immers mee naar je werk.
Draaien aan de operationele knoppen volstaat vaak niet. Rationele afspraken maken over samenwerking (vaak tot in den treure herhaald) zal er niet noodzakelijk voor zorgen dat het stroomt in je team. Het is wel nodig. Maar niet genoeg. Aandacht hebben voor emotionele factoren is minstens zo belangrijk. Belangrijker zelfs. Kan ieder zichzelf zijn in het team? Voel je je verbonden met je collega’s? Kunnen strubbelingen en ergernissen op een respectvolle manier uitgesproken worden? Is er waardering naar elkaar en wederzijds respect? Kunnen successen gevierd worden en mag je fouten maken en daaruit leren?
In de groep herhaalt zich wat bij het individu aanwezig is. En zolang we dat niet zien blijft de onderstroom onzichtbaar. En daardoor kunnen dynamieken ontstaan die het moeiteloos samenwerken blokkeren en zelfs de stroming laten stollen.

Onder de waterlijn

Hoe groter het bewustzijn in het team over wat er speelt, hoe beter. Wij duiken graag in die onderstroom. Daar zit wat er toe doet. Zo wordt het terug vloeibaar. Moeiteloos. En soms moet het daarvoor eerst erger worden. Dus soms voeren we eerst de spanning op. Liefdevol, met heel veel mededogen en respect. We kussen mensen als het ware over de rand.
We willen het onzichtbare zichtbaar maken, het ongezegde laten zeggen. Dat doen we door uit te dagen om anders waar te nemen, te ontdekken, experimenteren en vormgeven. We geloven dat wat er in de onderstroom van een team speelt bespreekbaar dient gemaakt te worden om vooruit te kunnen.

Onze inspiratiebronnen zijn divers: we maken een mix van Theory U, Deep Democracy, Systemische Intelligentie, Transformational Presence, Holacracy, Sociocracy, Design Thinking, …

Copyright Mikondo - All Rights Reserved | Privacy Policy | Cookie Policy
  • Home
  • Wat we doen
  • Organiseren
  • Teams
    • Start 2 Team
    • TeamUp
    • SOS Team
  • Leiderschap
  • Verhalen
  • Mikondo?
  • Email
Mikondo