Wij van Mikondo worden enthousiast van initiatieven die erop gericht zijn medewerkers in organisaties voor te bereiden op de ever changing wereld van het werk. De wereld waarin we leven tout court vraagt dat mensen beschikken over veel veerkracht. En het ontwikkelen van toekomstgerichte competenties draagt daar zeker toe bij. Wij werden dus heel blij toen we weet kregen van de nieuwste oproep van ESF. Een kolfje naar ons hand, temeer daar Els Roelandt al vele jaren tot grote tevredenheid van vele klanten ESF-dossiers schrijft en opvolgt. Maar waar hebben we het nu eigenlijk over? Een woordje uitleg…
Wat is ESF?
Het Europees Sociaal fonds (ESF) helpt organisaties en (maatschappelijk kwetsbare) mensen op de arbeidsmarkt om zich aan te passen aan de veranderende arbeidsmarkt en het hoofd te bieden aan een hele reeks nieuwe uitdagingen gaande van globalisering over nieuwe technologieën tot een vergrijzende bevolking.
Wat doet ESF?
Het Europees Sociaal Fonds Vlaanderen verdeelt hiervoor middelen die ze van de Europese Unie en de Vlaamse overheid ontvangt – in de vorm van subsidies – onder organisaties die de Vlaamse arbeidsmarkt stimuleren om werkzoekenden nieuwe kansen te geven en werknemers tevreden aan het werk te houden. Daartoe schrijft het ESF regelmatig oproepen uit. En dat is nu ook weer het geval.
Dit sluit mooi aan bij het verlangen van Mikondo om bedrijven te ondersteunen en begeleiden in hun streven naar moeiteloos samenwerken vanuit onder meer het versterken van veerkracht bij medewerkers.
Waarover gaat deze specifieke oproep?
Met deze oproep “Opleidingen 21ste-eeuwse vaardigheden in ondernemingen” wil ESF het levenslang leren in organisaties aanmoedigen en ondersteunen.
Hiervoor wordt tot € 80.000,00 subsidie toegekend aan projecten die bijdragen tot het verhogen van de participatiegraad inzake opleidingen van 6,9% naar 15%.
Binnen deze oproep zijn opleidingen voor alle kort- en middengeschoolde werknemers en voor oudere (50+) hooggeschoolde medewerkers in Vlaamse ondernemingen mogelijk op voorwaarde dat ze kaderen binnen de 8 clusters van 21ste-eeuwse competenties.
- Cluster 1 zet in op digitale geletterdheid, op het verwerven van kennis en vaardigheden die nodig zijn om te kunnen omgaan met verschillende soorten technologieën en om de bediening, de mogelijkheden en de beperkingen ervan te begrijpen.
- Cluster 2 omvat opleidingen die de intrapersoonlijke en interpersoonlijke vaardigheden in communiceren aanscherpen.
- Cluster 3 zet in op het creatief denken en handelen, op het vermogen om nieuwe en/of ongebruikelijke maar toepasbare ideeën voor bestaande vraagstukken te vinden.
- Cluster 4 mikt op het kritisch denken, het analyseren en evalueren van informatie, meningen of visies om tot een eigen standpunt, oordeel of beslissing te komen.
- Cluster 5 omvat opleidingen om het probleemoplossend denken en handelen te stimuleren.
- Cluster 6 gaat over (virtueel) samenwerken, over opleidingen gericht op communicatieve en sociale vaardigheden nodig voor het realiseren van een gemeenschappelijk doel binnen een gedeelde verantwoordelijkheid en met een mix van expertises en deskundigheid
- Cluster 7 zet in op het verwerven van de sociale en culturele vaardigheden die nodig zijn om respectvol om te gaan met anderen al dan niet met verschillende culturele achtergronden.
- Cluster 8 focust op zelfregulering, opleidingen die het zelfstandig handelen en daarvoor verantwoordelijkheid nemen, ondersteunen. Daarvoor is het nodig zicht te hebben op de context, de eigen doelen, motieven en capaciteiten.
Snel zijn is de boodschap
Projecten moeten ingediend worden voor 28/02/2020. Goedgekeurde projecten worden uiterlijk voor eind mei 2020 bekend gemaakt en starten op 1 juni 2020 voor een periode van 15 maanden. Binnen die periode kunnen maximaal 15 verschillende opleidingen worden gegeven.
En dan komen wij op de proppen😉.
Ons menu ziet er zo uit:
- Op donderdag 23 januari organiseren we een infosessie over deze oproep. Ervaren gids en dossierschrijver Els Roelandt (tevens één van de founding mothers van Mikondo) maakt je wegwijs in de inhoud van deze oproep, timings (deadline = 28/2/20) en vormelijke en andere vereisten om je aanvraag tot een succes te maken. Ze vertelt vanuit haar jarenlange ervaring met het opmaken, de opvolging en de rapportering van ESF-subsidiedossiers over de do’s en don’ts. We leggen je ook uit hoe Mikondo je kan begeleiden bij het opmaken en indienen van een dossier. De infosessie wordt opgenomen. Indien je er de 23e niet bij kan zijn, kunnen we ze je dus op eenvoudig verzoek toesturen.Deze gratis sessie gaat door van 14 tot 16u in de Klinkerlaan 26 in Melle. Inschrijven is wel noodzakelijk wegens het beperkt aantal plaatsen.
- Wil je een aanvraag indienen én je kans op een positief antwoord maximaliseren, dan kunnen wij adviseren bij de opmaak van je dossier. Indien je dat wenst kunnen we het zelfs voor je schrijven! We kunnen maximaal 3 dossiers aannemen. Snel beslissen is de boodschap dus. Prijs op aanvraag.
- Mikondo is expert in het begeleiden van organisaties die volop de kaart van navigeren in onze complexe wereld willen trekken. We kunnen dus ook je ontwikkeltraject inhoudelijk vorm geven en het samen met je organisatie uitvoeren. Van opleidingen die inzetten op verbindend communiceren, samenwerken en zelfregulering via het opnemen van persoonlijk leiderschap tot het versterken van vaardigheden en mindset van facilitatoren die het probleemoplossend vermogen van een groep mensen maximaliseren… wij hebben de expertise in huis om op maat van jouw organisatie een straf plan uit te werken.
2020 met een knaller starten? Het kan!
Onderzoeken of deze oproep iets voor jouw organisatie kan betekenen? Kom dan alvast eens af op 23 januari. Je bent van harte welkom. Klik hier door naar de registratiepagina.