Zoals je weet verdiepen we ons graag in de dynamieken die het moeiteloos samenwerken in teams in de weg staan. Vaak komen organisaties naar ons toe met de vraag de neuzen in dezelfde richting te krijgen en de spanningen die er tussen teamleden zijn weg te werken. Er wordt aangenomen dat harmonie een voorwaarde is voor goed presteren en het credo ‘Er is geen “I” in teams!’ is nooit veraf. Een reminder voor het opzij zetten van persoonlijke ego’s, ambities en belangen en prioriteit geven aan het collectieve doel als het gaat over performante teamsamenwerking.
We verkennen liever een ander perspectief, een perspectief dat de eigenheid en bijdrage van elk individu binnen het team erkent en dat spanningen binnen teams als een motor voor verandering ziet, op voorwaarde dat je de verschillen en spanningen tussen teamleden bespreekbaar maakt. We geloven (en ervaren) immers dat teams waarin eigenheid en eenheid naast elkaar bestaan en elkaar voeden de beste resultaten neerzetten. Dat het essentieel is om te onthouden dat teams zijn samengesteld uit individuen, elk met unieke kenmerken, vaardigheden, perspectieven en ideeën. De kracht van moeiteloos samenwerkende teams ligt volgens ons in het vermogen om de individuele sterktes te benutten bij het samenwerken om een gemeenschappelijk doel te bereiken.
Dat kan als teamleden zichzelf en elkaar echt goed kennen, als collega én als mens. Dat vraagt om zelfbewustzijn, zelfleiderschap én empathie. Je bewust zijn van wie je bent, wat je kan en wat je wil en van de impact die jouw zijn en doen heeft op de ander. Maar ook bereid zijn om het perspectief van de ander te verkennen. Bewust van je eigen gedrag, gedachten en gevoelens in de spanning blijven staan wanneer je samenwerkt en met begrip en respect voor het gedrag, de gedachten en gevoelens van de ander.
Dat heel wat spanningen in teams ontstaan omdat we wat anderen zeggen en doen enkel vanuit het eigen perspectief benaderen en dat zo het samenwerken wordt bemoeilijkt, daar kwam ook het vijfkoppige team achter dat we net voor de zomervakantie coachten.
In het team waren zowat alle gedragsstijlen vertegenwoordigd: een spraakzame en visionaire teamleader (gele energie), teamleden die de lat hoog leggen en volgens de regels en procedures kwalitatieve hoogstandjes opleveren (blauwe energie), trouwe en altijd beschikbare teamleden voor wie de mens achter de collega centraal staat (groene energie) en de zelfstandig werkende en doelgerichte collega die vooral kansen en mogelijkheden ziet (rode energie). Een ideale mix om geweldige resultaten neer te zetten, ware het niet dat onbegrip en ergernis voor het anders zijn van de ander het moeiteloos samenwerken in de weg stond.
Hoe kon het dat ze tijdens hun teamvergaderingen totaal verschillend reageerden op wat er besproken werd? En ook met andere conclusies de vergadering verlieten? Waarom verliet de teamleider soms midden in de dialoog de meeting? Wat maakte dat, ondanks de uitvoerige bespreking, er na de meetings teruggekomen werd op beslissingen die in ogen van sommigen toch duidelijk waren genomen? Hoe kon er niet meer uitgesproken worden hoe verhitte discussies sommige collega’s hard hadden geraakt?
Niet afgetoetste aannames en veronderstellingen, onbegrip, ergernissen, en steeds hoger oplopende onuitgesproken spanningen waren het gevolg: het warm conflict was een koud conflict geworden.
Veilig was het al lang niet meer. En dus trok iedereen zich steeds meer terug.
Gelukkig was daar een leider die doorhad dat deze impasse niet vanzelf zou oplossen en die ook zag dat mensen er niet gemotiveerder van werden, van al dat gedoe. En die contacteerde ons. Met de boodschap dat we voorzichtig te werk dienden te gaan, het water was immers heel diep.
Pas toen er inzicht kwam in de sterktes en valkuilen van de eigen gedragsvoorkeur en de verschillen en gelijkenissen met anderen, kwam er opnieuw beweging in wat vast zat. Door de ‘ik’ in het team te (h)erkennen en te waarderen en door stil te staan bij hoe ieders gedrag onbewust en ongewild hinderende patronen mee in stand hield, werd het veilig genoeg om in dialoog te gaan over hoe ze met elkaar wilden samenwerken en afspraken te maken over hoe ze elkaar daarbij konden ondersteunen en aanspreken.
Dit teamcoachingtraject begonnen we met een ludieke en tegelijk leerrijke reis door de Wereld van Verschil. Om in de vervolgsessies steeds dieper te duiken naarmate het vertrouwen in elkaar en de teamcoach groeide.
Wil jij ook kennis maken met deze op Disc gebaseerde Wereld van Verschil en een reis maken door de landschappen van het gedrag op weg naar een begripvolle wereld, betere samenwerking en effectievere teams?
Wil jij ook ervaren wat er nodig is om de eigen kwaliteiten te zien en de valkuilen te omarmen?
Wil jij ook leren hoe je de brug kan slaan naar medewerkers met andere gedrags- en communicatievoorkeuren?
Wil jij ook proeven of dit iets voor jouw team zou zijn?
Schrijf je dan in voor één van onze één-daagse kennismakingsworkshops en ontdek een positief, visueel en veilig middel om de dialoog over moeiteloos samenwerken met de verschillende individuen in je team aan te gaan. We organiseren sessies in het Gentse en in Merchtem (Vlaams-Brabant).