Dat we bij Mikondo warm worden van het begeleiden van individu’s en teams in de richting van moeiteloos samenwerken, is een open deur intrappen. Maar wat je misschien nog niet wist is dat het geen toeval is dat wij voor dit werk hebben gekozen…
Wij houden van mensen, wij zien onze klanten graag en wij zijn blij als zij blij zijn. Mensgerichtheid, heet dat dan in Mapstell-taal.
Tegelijk zijn we natuurlijk ook verschillend en leggen we dus andere accenten. Laat het net dat zijn wat onze klanten zo waarderen wanneer ze ervoor kiezen om ons samen aan het werk te zien, zoals bijvoorbeeld in een teamcoaching.
Vandaag laten we onze eigen waterlijn graag een stukje zakken, zoals we dat regelmatig van teams vragen. Mocht je in de verleiding komen om ons uit te nodigen voor een gesprek, dan weet je alvast wat beter wie je aan tafel krijgt.
Eén van mijn kwaliteiten is dat ik heel snel een sfeer van vertrouwen en veiligheid kan installeren in een team. Mensen zeggen me dat ze mijn warmte en oprechte interesse voelen. Dat ik omzichtig en neutraal ben. In Deep Democracy wordt dat ook wel eens meervoudige partijdigheid genoemd: ik kan van elk standpunt wel vinden dat het een zekere waarde inhoudt, waardoor ik me gemakkelijk in verschillende perspectieven kan verplaatsen. Dat maakt van mij een goeie bemiddelaar en een hoeder van de harmonie. Op anderen kom ik daardoor soms echter als twijfelend of besluiteloos over. Zelf vind ik dat niet zo, maar tja, alles is perceptie… en daar heb ik dus nog werk aan.
Het maakt mijn dag goed wanneer ik anderen mag helpen en ondersteunen. De valkuil hiervan is wel dat ik soms kan doorschieten in de reddersrol: dan denk ik dat het zonder mijn interventie niet gaat lukken en overdrijf ik in mijn behulpzaamheid. Niet vreemd aangezien mijn actieve gedragsstijl die van de Behulpzame is volgens MapsTell. Voor wie DISC of Insights kent: eerste kleur groen en ook het geel boven de 50%. Wanneer je me onder druk zet en ik stress voel komt er meer daadkracht naar boven: dan word ik wat meer eisend en dwingend, neem ik snel beslissingen en schakel ik een paar versnellingen hoger. Cut the crap and let’s move on, zoiets.
Als individuele en teamcoach vind ik het belangrijk ook zelf regelmatig in de spiegel te kijken. Ik geloof immers dat wij mensen maar kunnen begeleiden en ondersteunen tot op het punt dat we zelf bereid zijn te gaan. Hoe meer we met mensen en groepen willen bereiken, hoe groter mijn eigen bereidheid moet zijn om aan de slag te gaan met mijn kwaliteiten en valkuilen. MapsTell voegde daar laatst alweer een puzzelstukje aan toe en verdiepte het inzicht hoe anderen mogelijk naar me kijken en versterkte mijn gevoel dat mijn missie helemaal klopt: ‘ik wil mensen gelukkiger maken door hen te begeleiden in hun persoonlijke groei.’
Het leven is een feestje, dat zou mijn motto kunnen zijn. Met de gedragsvoorkeuren van de Entertainer (MapsTell) sluipt er wel een beetje fun en speelsheid in alles wat ik doe. Zelfs wanneer we met teams aan de slag gaan rond moeilijke topics als spanningen, frustraties en conflicten. Zo stond een collega ooit stomverbaasd bij het horen van een telefoongesprek waarin ik een klant ging vertellen dat ze naast een behoorlijke subsidie hadden gegrepen. “Hoe jij erin slaagt zelfs op zo’n momenten een lach aan de ander te ontlokken, dat is me een raadsel”, was haar reactie. Toch word ik ook graag serieus genomen en kan kritiek me flink uit mijn lood slaan. Het heeft dan ook wat tijd gekost en moed gevraagd om wanneer ik met groepen aan de slag ben, mijn buikgevoel te durven benoemen en niet alleen op de ratio te vertrouwen. Ik zou het immers wel eens bij het verkeerde eind kunnen hebben. Omdat ik oog hebben voor de gevoelens en verlangens van anderen belangrijk vind, voelt dit als een persoonlijk tekort schieten en vrees ik mijn geloofwaardigheid te verliezen.
Zoals de mensen waarmee we regelmatig samenwerken aangeven, heb ik vaak aan een half idee voldoende om samen een creatieve aanpak te verzinnen, het grotere plaatje uit te werken en vervolgens iedereen enthousiast te krijgen om zijn schouders mee onder de uitwerking te zetten. Zelf krijg ik daarbij vooral energie van het bedenken, initiëren en regisseren. Het tot in de puntjes afwerken laat ik dan weer liever aan anderen over. Niet verwonderlijk met al die gele energie. Vraag me dus gerust om voor grote groepen te staan en hen te enthousiasmeren en weet dat ik daarbij niet alleen graag op de voorgrond treed maar ook anderen graag in de schijnwerper zet en de aandacht geef die ze verdienen. Als mensgerichte extravert is samenwerken voor mij immers net zo vanzelfsprekend als ademhalen.
Het ontdekken van je eigen gedragsvoorkeurstijl helpt om de brug te kunnen slaan naar de ander: zelfinzicht is de eerste stap om verbinding te kunnen maken. Verbinding maken begint immers bij jezelf. MapsTell, Insights, Disc, … zijn tools om dat gesprek met jezelf aan te gaan, en vervolgens ook het gesprek met de ander. We zetten dit graag in bij de start van ontwikkelingstrajecten voor leidinggevenden of om het ijs te breken in teams die elkaar nog niet zo goed kennen. Er hoeft echt niet eerst een bom te zijn ontploft om de leden van een team uit te nodigen wat afstand te nemen van de waan van de dag en aandacht te geven aan het versterken van de interpersoonlijke relaties. Het zal er toe bijdragen dat het mogelijks nooit ontploft…omdat het team een stevige bedding voor moeiteloos samenwerken heeft ontwikkeld.
Meer weten over onze passie voor teams? Reik uit, wij gaan de dialoog graag met je aan.