Jan De Keyser
Werken met het innerlijk kompas van het team
Om samenwerking in het team te optimaliseren investeren we vaak in de “hardware” van het team: heldere doelen en prioriteiten, democratische of participatieve besluitvormingsprocessen, organisatiedesign, …
Elke ervaren teamleider weet intussen dat een investering in hardware pas loont wanneer ook de software een update krijgt. We denken hierbij dan vaak aan het werken met de verschillende persoonlijkheids- en interactiestijlen in een team, waarrond een pak methodieken ontwikkeld zijn om deze in kaart te brengen en te activeren (Disc, Insights, Enneagram, MBTI, …). Waardevol. En toch… er is meer nodig.
Tijdens deze workshop gaan we nog een stapje verder. Net zoals ieder mens over een uniek DNA beschikt, is dat immers ook in een team het geval. Samen gaan we op zoek naar de onzichtbare “bedrading” in een team, naar datgene wat voor verbinding zorgt zonder dat het dagelijks wordt uitgesproken, naar die elementen die de uniciteit van het team uitmaken en ervoor zorgen dat het team tot een moeiteloze samenwerking komt.
Jan deelt met jou een methodiek om het DNA van een team of van een organisatie in kaart te brengen. We onderzoeken ook hoe je het DNA kunt inzetten om tot een werkbare handleiding voor samenwerking te komen. Op die manier kan het DNA uitgroeien tot een innerlijk teamkompas, een instrument dat richting geeft aan de dagelijkse werking binnen het team.
Bouwen aan verandergoesting
Tijdens de workshop “Bouwen aan verandergoesting” ontdek je op het Reconnected teamfestival hoe je kan achterhalen waar de “goesting” om te veranderen zit en hoe je team de verandering ziet. En bovenal hoe je zicht krijgt op de gamechangers, het zijn en doen dat je kan versterken of veranderen om de verandering te laten slagen. Waarom is dat belangrijk?
Hoe krijg ik ze mee?
“We willen onze medewerkers meekrijgen in verandering” horen we regelmatig in organisaties. Dat lijkt een logische en begrijpelijke wens. Toch klinkt het ook een beetje als getouwtrek. Alsof medewerkers bij voorbaat al de hakken in het zand zetten en weerstand bieden tegen de veranderingen die je voor ogen hebt. Alsof het veel tijd en energie kost om ze te overtuigen van je goede bedoelingen en je uiteindelijk toch niet veel verder komt.
Daar zit hoe we omgaan met grote en kleine veranderingen voor iets tussen. Veranderen begint vaak met een probleemanalyse waarna het duidelijk is dat er veranderd moet worden en ook wat er anders kan. We kijken hierbij naar hoe de dingen nu (mis)lopen en wat er moet veranderen om dat te verbeteren. Dat verbeteren doen we volgens een veranderplan waarin alles vooraf is uitgedacht. En net dat loopt niet altijd even soepel.
Duurzaam veranderen wordt immers pas mogelijk als je oog hebt voor het hele systeem en niet alleen voor de bovenstroom, voor wat zichtbaar anders of beter kan. Je hebt niet alleen een visie en een goed plan nodig maar ook een transitie te realiseren: een beweging in mindset en gedrag die medewerkers, teams en organisaties te maken hebben om van een oude naar een nieuwe situatie te gaan. Hierbij wordt niet alleen wat je weet, kan en doet meegenomen. Ook onderliggende normen, waarden, overtuigingen en motieven die de verandering belemmeren dienen aandacht te krijgen.
Handiger omgaan met veranderen, vraagt dus om een aanpak waarbij je samen ontdekt wat je precies wil veranderen voor wie en waarom én wat die verandering helpt of hindert. Pas wanneer je medewerkers actief betrekt bij het beantwoorden van deze vragen, kunnen ze ontdekken wat veranderen nodig maakt, hoe die verandering er uit ziet in de dagelijkse praktijk en hoe ze zelf kunnen bijdragen aan die verandering.
Waar zit de spanning?
Vaak krijgen teams te horen dat ze moeten veranderen maar niet of te weinig waarom dat nodig is en al helemaal niet waarom ook voor hen. Zien je teamleden wel wat je met de verandering kan bereiken en waarom dat belangrijk is? Veranderingen hebben namelijk meer slaagkansen als ze een snaar raken in de drijfveren, verlangens en behoeften van de ander. Dat begint bij het bewustmaken van de urgentie ervan. Om teamleden de urgentie van verandering te laten voelen, ga je best op zoek naar waar hun dagelijkse realiteit verschilt van het ideaal. Waar bevinden de spanningen over hoe het er nu aan toegaat zich? Spanning zien we hierbij niet alleen als een onaangenaam gevoel maar ook als het ervaren van een verschil tussen hoe het nu is en hoe het zou kunnen zijn, als een kans voor verbetering of innovatie dus. Door spanningen bij elk van je teamleden te detecteren en ze samen te bespreken, krijg je informatie en feedback over de realiteit: Waar staan jullie nu en waar zou je kunnen staan? Spanningen worden zo een neutrale bron van informatie over waar de veranderenergie zit, de motor van continu veranderen en verbeteren.
Waar willen we naartoe?
Wil je succesvol veranderen dan is ook het verbeelden van de gewenste toekomst een belangrijke stap. Stel dat jullie vooruit konden reizen in de tijd, hoe ziet een geslaagde verandering er dan uit? Belangrijk daarbij is de dromen en ambities niet al te veel te laten temperen door realisme en haalbaarheidsdenken. Waar een wil is ontstaat vaak immers ook een weg! Zeker wanneer je die dromen en ambities kan linken aan wat wel al aanwezig is.
Door vanuit dromen voor de toekomst te kijken naar de organisatie van nu kunnen we de noodzaak en ambitie voor veranderen ontdekken en de richting bepalen voor het realiseren ervan.
Wat is er al van het nieuwe aanwezig en wat laten we beter los?
Meestal ligt de focus van veranderingen in organisaties op datgene wat zich boven de waterlijn afspeelt. Het gedrag van werknemers moet veranderd worden, de processen en procedures worden aangepast, …. Maar als er veel onder de waterlijn verborgen is, wordt het lastig om je ambities waar te maken en je doelen te bereiken.
Eerdere ervaringen, onuitgesproken regels en normen, grote en kleine frustraties, meningsverschillen, angsten en dromen, kortom alles wat we niet (durven of kunnen) delen met de groep en zich (nog) niet in het groepsbewuste en dus onder de waterlijn bevindt, staat succesvol veranderen in de weg. Hierover oprecht met elkaar praten en oprecht naar elkaar luisteren gebeurt vaak niet of te weinig. Daardoor kan de veranderenergie niet stromen.
Tijdens de workshop “Bouwen aan verandergoesting” ontdek je op het Reconnected teamfestival hoe je kan achterhalen waar de “goesting” om te veranderen zit en hoe je team de verandering ziet. En bovenal hoe je zicht krijgt op de gamechangers, het zijn en doen dat je kan versterken of veranderen om de verandering te laten slagen.
De workshop neemt je op interactieve en speelse wijze mee in de veranderaanpak die in het dialoogspel Gamechangers centraal staat. Aan jou om uit te maken of deze aanpak kan helpen om verandervraagstukken in een open dialoog samen met je team te onderzoeken. Dit wordt een beweeglijke workshop!