Ooit stond ik als beginnend leider aan het hoofd van een zevenkoppig vrouwenteam.
Dat ik de ene dag nog “gewoon een collega” en de volgende “hun leidinggevende” was, had meer impact op de omgang met elkaar dan ik vooraf had ingeschat. Het leek wel alsof we plots vreemden waren voor elkaar en dat de moeiteloze manier van samenwerken overnacht verdwenen was. Teamleden keken plots naar mij voor beslissingen die ze voordien perfect autonoom namen, mijn mailbox liep over van de mails waarvan ik in cc was gezet, taken die bij mijn nieuwe rol hoorden waren door de jaren heen elders terechtgekomen en ze terug opnemen ging niet zonder slag of stoot, ….
Na een periode waarin we duidelijkheid schiepen in de nieuwe rolverdeling en de verwachtingen die we daarbij van elkaar hadden, leek de samenwerking met het team terug vlot te lopen. Op de interactie met 1 teamlid na. Wanneer ik met de dame in kwestie in dialoog ging, overviel me telkens een gevoel van machteloosheid omdat ik er maar niet in slaagde echt in dialoog te gaan. Onze gesprekken leken gedeelde monologen en van de afspraken die we maakten wist ik nooit of die ook echt gedragen waren. Het leek wel of er telkens een muur werd opgetrokken waar ik onmogelijk doorheen kwam. In aanloop naar onze 1 op 1 gesprekken werd ik al ongemakkelijk er van uitgaande dat de collega in kwestie terughoudend, wantrouwig en negatief zou zijn en zou twijfelen aan de positieve intentie achter mijn voorstellen.
De eyeopener kwam er toen ik kennis maakte met de gedrags- en communicatie voorkeurstijlen in een leiderschapstraject dat ik toen volgde.
Als een echte entertainer (mijn Mapstell type met kenmerkend veel gele energie) reikte ik vol enthousiasme en emotie uit naar de collega die overduidelijk uit het consciëntieuze rijk kwam (met kenmerkend veel blauwe energie). Hoe moeilijker zij te lezen was, hoe meer ik in overtuigingsmodus ging en met de grote lijnen, actie en plezier een aantrekkelijk beeld van de toekomst probeerde te schetsen. Een ware nachtmerrie voor een collega die informatie nodig heeft, graag behoedzaam te werk gaat en dingen het liefst zelf uitzoekt en aanpakt zodat het aan hoge standaarden voldoet. Mijn verbetervoorstellen leken vast een veroordeling van en aanval op het nauwkeurige en foutloze werk dat zij in het verleden had verricht. Of hoe wat voor mij “dromen van hoe het anders en beter kon” gehoord werd als kritiek.
Het leren kennen van de verschillende gedragsstijlen en hun kenmerken zorgde voor mij alvast voor een wereld van verschil
- Verbeterde communicatie: Het kennen van je eigen voorkeurstijl en herkennen van die van de ander stelt je in staat om onze communicatie en gedrag aan te passen aan je teamleden. Door elkaars taal te spreken, vergroot je het begrip en zorg je voor een werkomgeving waarin samenwerken moeiteloos kan.
- Verbeterde teamdynamiek: De sterktes, valkuilen en voorkeuren van elk teamlid begrijpen, zorgt ervoor dat je taken en verantwoordelijkheden effectiever kan verdelen. Dit verhoogt de productiviteit en zorgt ervoor dat iedereen zijn talenten kan inzetten. Bovendien krijg je een gemeenschappelijke taal om elkaar aan te spreken op (on)gewenst gedrag. Zo creëer je een omgeving waar het uitspreken van waardering en feedback mogelijk worden.
- Meer psychologische veiligheid: Inzicht in de voorkeurstijl van de ander zorgt er bovendien voor dat je weet welk gedrag je van de ander kan verwachten. In een psychologisch veilige omgeving durven teamleden zich kwetsbaar op te stellen en hulp vragen, fouten toegeven, ideeën inbrengen ….
- Minder spanningen: Je kan potentiële triggers identificeren en punten van overeenkomst vinden om problemen in der minne op te lossen.
- Persoonlijke groei: Inzicht in je eigen gedragsstijl stelt je in staat om zelfbewustzijn te ontwikkelen en gebieden voor groei te identificeren. Als leider is dit de sleutel tot het inspireren van je team en het behalen van succes.
Zin om samen een ongelooflijke reis van zelfinzicht en teamontwikkeling door de wereld van verschil te maken?
Op dinsdag 26 september, maandag 23 oktober, dinsdag 21 november of donderdag 14 december kan je tijdens een ééndaagse workshop ontdekken wat kenmerkend is voor jouw gedragsstijl en manier van communiceren en hoe anderen dit kunnen ervaren. We zetten je letterlijk op de kaart en gaan op stap door de landschappen van het gedrag op weg naar een begripvolle wereld, betere samenwerking en effectievere teams!
Inschrijven kan op Agenda – Mikondo