Betrap je jezelf er wel eens op dat je aan het piekeren bent, dat je al de to do’s van je denkbeeldige of echte lijst niet de baas kan, of dat de onzekerheid van deze tijd je angstig maakt? Merk je dat het gevoel van stress als gevolg daarvan steeds maar toeneemt? De sterke stressemotie wil je iets duidelijk maken. Luister en reguleer. Zodat ze niet met je aan de haal gaat. We geven je graag een originele manier om tot rust te komen. Want dan komt er ruimte voor meer wenselijke gedachten en emoties.
Hij komt uit het boek mindfulness van Ger Schurink. Je kan deze oefening gewoon thuis in je woonkamer doen of buiten op je blote voeten in het kriebelende gras. Wij noemen ze de wandelmeditatie.
– Op een plek binnen of buiten waar je een rondje heen en weer kunt lopen, ga je eerst even een minuutje gewoon staan.
– Richt je aandacht op je lichaam als geheel en ervaar het ademen rond je buik en/of borst.
– Verplaats je aandacht vervolgens naar je voeten. Merk op wat daar te voelen is.
– Als je zover bent, registreer je hoe je voet omhoog komt, naar voren beweegt, weer contact maakt met de grond en hoe in datzelfde moment de afwikkeling van de andere voet op gang komt.
– Merk hoe deze voet en dit been naar voren bewegen. Houd steeds je aandacht bij die voet en die gewaarwordingen die het meeste voelbaar zijn.
– Loop langzaam, maar niet zo langzaam dat het een evenwichtsoefening wordt. Je kunt wat sneller beginnen en later het tempo verlagen als je dat wil.
– Je armen kun je met het lopen mee bewegen, op je rug houden of voor je houden of je kunt je handen in je zakken stoppen, afhankelijk van wat het meest comfortabel voor je is.
– Net als bij een meditatie die je zittend doet, breng je steeds je aandacht terug naar het waarnemen van het lopen zoals je dat met name ervaart in je voeten en benen.
– Laat in de laatste minuut van de meditatie het onderwerp van deze meditatie los. Blijf zonder iets te doen nog even staan met volle aandacht voor wat er nu is.
– Probeer dit te behouden als je langzaam en bewust de overgang maakt naar je volgende activiteit.
En misschien krijg je wel dit effect :
We experimenteerden er ook al mee in teambegeleidingen en opleidingen. In ’t begin vinden deelnemers het wat raar en loeren ze vanonder hun wimpers naar de anderen. Ik geef toe: zelf vond ik het de eerste keer ook een beetje awkward maar dat gaat snel voorbij wanneer je het effect begint te voelen. Gewoon even verstand op nul en je smijten in het experiment. Misschien lukt het niet van de eerste keer. Da’s helemaal niet erg. Het voornaamste is dat je het een kans geeft en probeert. Hou vol! Misschien is dit voor jou dé rustbrenger met anti-stress effect.
Nog meer ervaren over hoe je zelf aan het stuur kan zitten van gedachten en emoties? En leren hoe dat je wendbaarheid vergroot, nodig om te navigeren in complexe tijden? Kijk dan zeker eens naar onze online zomerdialogen. Je bent van harte welkom.