Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik als jonge leidinggevende lang niet zoveel geduld had met mensen als nu. Wanneer een conflict tussen collega’s maanden later nog steeds opspeelde en gevoelens van gekwetst zijn oprakelde, parkeerde ik het thema vakkundig (?) met de woorden: ‘ben je daar nu nog niet over? We gaan hier toch geen oude koeien uit de gracht blijven halen zeker?’. Met andere woorden: zet je erover, grow up, doe voort.
Intussen weet ik dat oude pijn heel lang aanwezig kan blijven. En dus ook effect heeft. Oude pijn reist als het ware met je mee. En beïnvloedt het groter geheel (de rest van een team, van een afdeling, organisatie).
Oude pijn reist mee.
Intussen weet ik ook dat mijn kijk op pijn heel veel te maken had/heeft met mijn opvoeding. Met de normen en waarden die ik thuis meekreeg: ‘zet je erover, daar gaat ge nu toch niet meer over beginnen? Wees sterk en doe voort.’ Achter mijn reactie zat dus best wat oordeel en mening.
Je kijk op omgaan met pijn wijzigen begint met bewustwording: zijn mijn normen en waarden dienstig voor de pijncultuur die ik graag wil installeren? Is de manier waarop ik omga met pijn in mijn team bevorderlijk voor het oplossen van de knelpunten, voor het in beweging krijgen van mensen? Dat vraagt dus in de eerste plaats het vermogen tot observeren.
Pijncultuur? Jazeker. Het is niet alleen belangrijk de pijn aan te kijken en bespreekbaar te maken (hoe onprettig dat ook mag zijn) maar ook met elkaar afspraken te maken over hoe je nu en in de toekomst met pijnlijke situaties en de daaraan verbonden emoties (en gedrag) wil omgaan. Niet één keer dus, maar ingebed in hoe jullie met elkaar omgaan, altijd, in alle veiligheid.
Stap 1 uit het 5 stappenplan van Mathilde Maas Kuper is daarmee helder. Voor de 4 andere stappen is er onze Uitgelezen Ontmoeting op 15 juni. Dan neemt Mathilde ons mee in haar pragmatische en laagdrempelige stappenplan om te werken met de pijn in je team en niet errond. Haar boek ‘De verfrissende smaak van zure appels’ krijg je van ons opgestuurd samen met een fijne verrassing.
Lees hier verder en schrijf je in.