Bij de start van ’t nieuwe jaar staan een heleboel studenten vol spanning te wachten aan de deur van het examenlokaal. Klamme handjes, een vreemd gevoel in de buik, helemaal in zichzelf gekeerd of net luidop aan het babbelen, … ieder toont het omgaan met die spanning op een andere manier. Ook solliciteren is voor de meeste mensen iets dat meer spanning oproept dan normaal. Dat was alvast zo bij de 4 kandidates die Mikondo onlangs samen met Muriel Van Gompel van Muntuit vzw mocht begeleiden tijdens een sollicitatiedag…
Op zoek naar de mens achter de sollicitant
De wereld van het solliciteren is aan het veranderen. Zo zien we dat organisaties steeds meer bewust op zoek gaan naar kandidaten die bij de organisatiewaarden passen en dat ze tijdens het selectieproces de persoon achter de sollicitant willen leren kennen.
Ook Muntuit vzw koos er voor de aanwerving van 2 nieuwe medewerkers voor om de sollicitatieprocedure net iets anders aan te pakken. Men wilde er absoluut zeker van zijn dat de twee aanwinsten die men wilde doen ook echt een goede match zouden zijn: het personeelsbestand zou immers in één klap verdubbelen!
Het proces begon al bij het overmaken van het CV. De kandidaten werd gevraagd zich aan de hand van een aantal verrassende vragen voor te stellen in plaats van een standaardbrief op te maken. Een verfrissende insteek die uitnodigde net dat tikje meer van zichzelf bloot te geven, wisten de weerhouden kandidaten ons naderhand te vertellen.
Vervolgens koos de vzw ervoor om de 4 weerhouden kandidates samen te brengen voor een gezamenlijke dag. Daarna zouden dan -in het beste geval- 2 nieuwe medewerkers worden aangeworven.
Deze groepssollicitatie mocht Mikondo mee faciliteren. Het was de bedoeling de kandidaten uit hun comfortzone te lokken om zo wat meer van zichzelf te laten zien.
Tijdens een check-inrondje werd de kandidaten gevraagd 3 keer de “wie ben je vraag” te beantwoorden. De toon was gezet! Geen standaard en oppervlakkige kennismaking, maar diepgaande dialoog en echt verbinden met elkaar en het team om zo de basis te leggen voor openheid en vertrouwen voor de rest van de dag.
Dat de dames over de benodigde competenties voor de openstaande vacature beschikten, wisten we al uit de voorgaande rondes. Daarom werd de dag verder opgebouwd rond praktijksituaties en uit de realiteit gegrepen vraagstukken. Zo konden we nagaan hoe ze zich in teamverband gedroegen en kregen we een beeld van hun communicatie- en leiderschapsstijl, hun creativiteit en probleemoplossend vermogen en hun interpersoonlijke vaardigheden.
Een heliumstickoefening om communicatie en samenwerken te toetsen, brainstormen en vliegertjes vouwen om creativiteit en werken onder druk te peilen, een dialoogwandeling met een Muntuit medewerker, … een mix van opdrachten om hen aan het denken en doen te zetten en ondertussen een stukje van hun “zijn” te ontdekken.
We wilden ook weten wie, ondanks het competitieve element (wat zo’n groepssollicitatie toch is) toch aandacht had voor de ander en die een moment in de spotlight gunde. Dat deden we aan de hand van een rolselectieproces (Sociocracy 3.0): voor een eerder uitgewerkte planningoefening moest worden bepaald wie de presentatie van het project aan de raad van bestuur op zich zou nemen. Een rolselectie op sociocratische wijze nodigt uit om via een aantal stappen te stemmen op wie men het meest geschikt acht en daar ook positieve argumenten voor te geven. Wie zou de ander deze rol gunnen? Toonden ze dat het er niet om gaat altijd ‘haantje-de-voorste’ te zijn, maar om een waardevolle bijdrage te leveren en ieder zijn plek te laten vinden en innemen? Dat lukte de één al wat beter dan de ander. Het is immers pas wanneer men vergeet dat men in een oefening zit, dat de ware aard van het beestje bovenkomt 😉.
Het werd een boeiende en vermoeiende dag, zowel voor de kandidaten als de recruiters. Maar dat de 2 dames die de job uiteindelijk wisten te veroveren, bij het team passen en echte teamspelers zijn, dat hebben we met zekerheid kunnen achterhalen.
Een ding staat vast: groepssollicitaties hebben de één-op-één sollicitaties nog niet helemaal verbannen maar bij Mikondo zijn we alvast fan van de dialoog die ze op gang brengen en de mogelijkheden die ze bieden om van bij de start te bouwen aan een hecht teamweefsel.
Wil jij in je team ook op een originele manier de volgende medewerker aanwerven?
Zoek jij als HR professional naar nieuwe insteken om de juiste man/vrouw op de juiste plaats te krijgen?
Contacteer ons voor een kosteloze maar betekenisvolle dialoog hierover.