35 deelnemers mochten wij verwelkomen, die eerste uitgelezen ontmoeting op 3 december.
Zien wij u daar de wenkbrauwen fronsen? Gealarmeerd ‘maar dat mag toch helemaal niet!’, denken?
Lees eerst even verder 🙃
Op 3 december had Mikondo Philippe Bailleur te gast. Philippe heeft recent het boek ‘Stuck, trauma in organisaties’ geschreven. Herschreven eigenlijk want 5 jaar geleden schreef hij al een “traumaboek”. Het vakgebied is intussen echter dusdanig verdiept en uitgebreid dat een update zich opdrong. Het boek komt op het juiste moment: de hele wereld wordt vandaag geconfronteerd met potentieel trauma.
Heel graag hadden wij onze gasten uitgenodigd op een leuke locatie met lekkere hapjes en drankjes, voor een interactieve beleving. Begin november werd echter duidelijk dat dat niet zou lukken. Het werd dus een online versie. Dat heeft 35 deelnemers echter niet afgeschrikt en daar zijn wij heel dankbaar voor. Bij elke deelnemer werd een pakketje afgeleverd met het boek, leuke hebbedingetjes en wat snoepgoed van de Heilige Man. Een paar haastige postmannen zorgden hier en daar voor wat gescheurde enveloppes en zowaar, één van de bestemmelingen vond enkel kruimeltjes terug… Hopelijk vond postman Hans de weg naar huis nog terug… (nvdr dit is een verwijzing naar het sprookje van Hans en Grietje 🙃)
Kuis je aquarium op
Philippe vertelde dat een gebeurtenis, hoe erg ook, niet per definitie traumatiserend is voor een organisatie, zelfs niet een bomaanslag zoals op de Luchthaven van Zaventem 5 jaar geleden. Alles staat of valt met de veerkracht van het systeem. Hoe sterker het relationele weefsel in een organisatie, hoe meer veerkracht het systeem en de mensen erin. Regelmatig de complexe emoties (toxische stoffen) in de organisatie opkuisen of kanaliseren is zeer helpend: het opkuisen van het aquarium dus. Alleen win je daar als leider geen prijzen mee. Het is preventief werk, werk achter de schermen waarvan men, als het dan later goed gaat, zegt: ‘zie je wel, we hebben ons zorgen gemaakt voor niks’. ‘Housewifery’ noemt Philippe dat dan. Want het valt pas op wanneer het niet gebeurt, helaas wanneer het te laat is.
Troebel water
Trauma ontstaat dus door de manier waarop het opgevangen wordt.
En wat dan te doen wanneer er toch trauma ontstaat? Dan is helingswerk aan de orde. Het lastige hiervan is wel dat de organisatie en de mensen erin daarvoor eerst wel sterk genoeg moeten zijn. Het lijkt wel een vicieuze cirkel. Kleine interventies van binnenuit kunnen echter helpen om de cirkel te doorbreken.
Stilstaand water wordt vies en troebel. Maar het regenereert zichzelf wanneer het terug begint te stromen. (Philippe Bailleur)
Het herstellen van de verbinding, met zichzelf, de collega, de leidinggevende, het team, de organisatie is een stap in de goede richting. Zo kunnen emoties die niet gekatalyseerd raakten, losgemaakt worden. En daardoor kunnen vermogens terug beginnen te stromen. Precies waar wij bij Mikondo warm van worden: het terug laten stromen van de energie, de vermogens, de verbinding door het aangaan van betekenisvolle dialogen.
Het was een mooie sessie, die veel inzicht verschafte en goesting om het boek echt te gaan lezen.
3 boeken te geef
Voor wie er niet kon bij zijn hebben we nog drie exemplaren van het boek van Philippe te geef. Stuur ons een positief verhaal over hoe jij, je team of je organisatie een best wel pittige periode op een mooie en waarderende manier hebben omgezet in iets waardevol. Bezorg ons je verhaal op mikondo@mikondo.be voor 31 januari 2021.
De volgende Uitgelezen Ontmoeting zal doorgaan in de maand maart. Dan zijn Paul Zonneveld en Mieke Jacobs bij ons te gast. Zij schreven een boek (eMERGent) over de kracht van systemische intelligentie bij het navigeren doorheen fusies & acquisities. We hopen vurig dat we mekaar in ’t echt zullen kunnen ontmoeten dan. Om nog meer de verbinding te voelen, nog meer Mikondo’s touch te laten ervaren, nog meer te bouwen aan die beginnende en enthousiaste community.