Ik ken Sophie al heel lang, vele jaren geleden leerden we elkaar kennen in de opleiding ‘stress- en burn-outcoach’. Er was een klik en die is altijd gebleven. Even later sliepen we zelfs al samen op dezelfde kamer bij de ‘vakopleiding tot organisatiecoach’. En bij beide gelegenheden sprak Sophie de gevleugelde woorden: ‘ik ben eigenlijk echt geen coach’. Laat dat nu net toch iets zijn waar ze nu bij ons op Reconnected een podium voor krijgt. Al is podium misschien niet echt het juiste woord: Sophie zal je immers in de weide terugvinden, samen met twee paarden uit haar kudde. Want wanneer je twee passies kan verenigen, dan blijkt toch ineens dat er toch een coach in je schuilgaat😉.
Boeiend, niet?
We laten dus graag Sophie aan het woord in dit interview.
Sophie, als nieuwkomer op onze affiche, vertel eens: wie ben jij?
Mijn twee grootste passies zijn mensen en dieren. De passie voor mensen vind ik terug in mijn professioneel leven: na mijn studies ben ik onmiddellijk gestart in HR en na 30 jaar meer dan ooit actief in de sector. Ik merkte dat de echte contacten met mensen, mensen helpen, mensen laten groeien en evolueren, me gelukkig maakten. Ik heb diverse uitdagende HR jobs vervuld in verschillende bedrijven, van international, KMO tot Bel-20 bedrijf. Elke ervaring leerde me hoe vaak mensen nood hebben aan groei, ondersteuning en ontwikkeling. Daarnaast run ik ook al meer dan 10 jaar mijn eigen HR Consultancy bedrijf, Bluesalt HR.
Mijn tweede passie zijn dieren. Die uit zich in de vele dieren die ik heb en in mijn hobby, mijn paarden. ’s Morgens voor dag en dauw vind je me dus in de weide of de stal om mijn kudde te verzorgen.
Weinig tijd om je te vervelen, zo te horen… hoe en wanneer zijn beide passies samengekomen?
Zoals bij zovelen, zorgde de lockdown voor een keerpunt in mijn leven. Het leven werd iets eenvoudiger en ik kon me weer 100% focussen op mijn passie, mijn paarden.
Ik ben enorm geïnspireerd door natural horsemanship, eenvoudig vertaald als “de natuurlijke band tussen mens en paard”, die je opbouwt door wederzijds respect en vertrouwen. En dit kan alleen door effectief leiderschap toe te passen want een goede leider geeft zijn paard ruimte om te leren, na te denken en te reageren.
We hebben een kudde van 8 paarden die gehuisvest zijn in een paddock paradise, een leefomgeving die het meest hun natuurlijke habitat benadert, nl. een vrije uitloopstal, weides, lange wandeltracks met verschillende drink- en voederplaatsen.
Als bij toeval kwam ik ook in de lockdown opnieuw in contact met coaching. Want je hebt gelijk, ik beschouwde mezelf niet echt als coach. Daarvoor vond ik mezelf te ongeduldig en te resultaatgericht. Deze keer echter was het anders want in de coaching werden paarden ingezet, horse reflected coaching, wordt dat dan met een duur woord gezegd. En ik voelde meteen een enorme klik. Na een twee jaar durende certificatie-opleiding mocht ik mezelf horse reflected coach noemen.
Wat is horse reflected coaching?
Bij deze manier van coaching gaan we, nadat we de vraag helder hebben, paarden inzetten als hulpmiddel voor de mens.
Vanuit hun natuur als vluchtdier, waarbij ze leven in kudde, zijn paarden zeer gericht op hun omgeving. Samenwerking met andere paarden levert een betere overlevingskans. Paarden hebben de gave om elkaar heel goed aan te voelen en leven bovendien in het hier en nu waardoor ze open en eerlijk zijn. Als je tussen de paarden staat maak je deel uit van de kudde.
Paarden lezen geen visitekaartjes, maar kijken echt naar hoe jij je voelt waardoor ze ons meer bewust over onszelf maken.
Het paard geeft directe feedback over je positie, je houding, hoe je je voelt. Ze tonen je op natuurlijke wijze waar jij als leider echt staat. Deze spiegelende kracht is enorm krachtig en geeft jou inzicht in jezelf. Je merkt heel snel dat leiderschap gebaseerd is op respect en gevoelens en dat het pas echt werkt als je naar jezelf durft te kijken. Het is ervaringsgericht leren in zijn puurste vorm.
Hoe heb je dat leertraject ervaren?
Aanvankelijk voelde ik me zeer onzeker, ik wist wel zowat alles van paarden en meen te mogen stellen dat ik over een goede dosis mensenkennis beschik. Maar de stap naar ‘een klant bij één of meer van mijn paarden brengen en dat begeleiden in functie van een coachingsvraag’, dat was toch nog een ander paar mouwen. Ik heb me dus suf geoefend en stilaan groeide mijn zelfvertrouwen en durfde ik de complimenten die ik kreeg van die proefpersonen ook écht binnenpakken.
Vandaag heb ik de drukke jobs bij klanten vaarwel gezegd om me meer te kunnen focussen op de groei van Bluesalt HR en uitbouw van Whitespring, mijn coachingbedrijf.
Ik blijf ook continu bijleren hierin. Ik ben dan ook dolblij dat ik erbij mag zijn op 25 mei. Ik heb het stiekem al aan de paardjes verklapt al weet ik nog niet wie ik zal meebrengen.
Wat mogen deelnemers van de workshop verwachten?
Tijdens de workshop kom je in interactie met de paarden op een directe of indirecte manier. Een of meerdere oefeningen dagen je uit om te experimenteren met leiderschap, door te beleven en te doen. Als snel ontstaat er een bepaalde dynamiek tussen de groep en de paarden maar ook binnen de groep. De kracht van de workshop zit hem in de directe en eerlijke feedback van de paarden. Je krijgt on the spot feedback van het paard en je ervaart meteen welk effect een aanpassing in jouw gedrag, emotie of denken heeft. En ik spreek ook een beetje ‘paards’, dat helpt🙃.
Nadien bespreken we wat je ervaren hebt, wat er gespiegeld werd en hoe je dit in het dagelijkse (professionele) leven ervaart.