Vorig jaar op de eerste editie was Astrid er ook al bij. Ze nam de deelnemers mee in verschillende spanningsriemen in een team en hoe die de samenwerking beïnvloeden. Het was de meest out-of-the-box workshop van de dag en dat zal dit jaar niet anders zijn. Samen met haar collega Hans Hoegaerts van Padma zal Astrid immers de workshop biodynamisch ademwerk begeleiden.
Ademen is het begin van alles en een automatische respons van ons lichaam. Toch doen we dat heel vaak fout. Biodynamisch ademen gaat nog een stapje verder en helpt om de gestolde en in ons lijf opgeslagen emoties los te maken, zodat er ruimte komt. Om empathisch te kunnen meevoelen bijvoorbeeld, of om emotioneel intelligenter te reageren. Belangrijke kwaliteiten voor de moderne leidinggevende…
Astrid en Hans nemen ons dus mee in ons fysieke en energetische lichaam.
Astrid, vorig jaar spanningsriemen in een team, nu biodynamisch ademwerk voor leidinggevenden. Het lijkt wel of jij iets hebt met de lichamelijke kant van ons mens-zijn.
Ja, inderdaad en in biodynamisch ademwerk staan de verschillende spanningsriemen in ons lichaam centraal, dus de link is snel gelegd. En elk systeem reageert op dezelfde manier als het te intense of ingrijpende gebeurtenissen of periodes meemaakt, of dat nu een individu of een team is.
Ons lichaam kan enorm veel emoties, energie vasthouden. Daar contact mee leren krijgen, maakt spanning vrij op een diepere laag.
Je hebt hier zelf ook al een hele weg in afgelegd, hé?
Hm ja een hele weg… and still going 😉. Het is nu zo’n 14 jaar geleden dat ik ziek werd van mijn eigen patronen en de systemen waarvan ik deel uitmaakte. Daar is bij mij de zoektocht begonnen vanuit de vraag: ‘Hoe kan het anders?’ Omdat ik altijd al nieuwsgierig ben geweest naar wat mensen echt beweegt en welke invloed het grotere geheel daarop heeft, heb ik psychologie en systeemtherapie gestudeerd en was ik al als psychologe en systeemtherapeute aan de slag. Maar het stroomde niet echt. Je moet soms helemaal stilgelegd worden om in beweging te komen, hé? De noodzakelijke vraag ‘Hoe kan het anders?’, deed me steeds meer in beweging komen en andere keuzes maken. Geen rationele keuzes, eerder keuzes van binnenuit en vanuit mijn gevoel. Ik veranderde van job, nam daar dan weer ontslag en begon als zelfstandige. Ik volgde opleidingen die me aantrokken. Zo werd ik o.a. Voice Dialogue Facilitator, een methodiek die me persoonlijk enorm veel gebracht heeft en die ik nog steeds vaak inzet in m’n praktijk. De systemische bril trok me ook steeds meer aan, waardoor ik organisatiecoach en -opsteller werd.
Als je zegt: het was eerder een beweging van binnenuit… Wat was je drijfveer daarin als je daar nu op terugkijkt?
Wat me altijd gedreven heeft is ‘Wat speelt er zich af op die onderlaag?’ Ik ga graag de diepte in. In de bovenste laag kan ik ook wel even vertoeven maar niet lang.
Ik stel me zowat overal de vraag ‘Waar gaat het hier eigenlijk over? Wat wordt er niet gezegd maar is wel voelbaar aanwezig?’
Ik wou die onderlaag beter kunnen begrijpen, verwoorden, voelen. Dat op verschillende manieren leren, bracht me op professioneel vlak ook steeds dichter bij wie ik ben en wat me echt voldoening geeft.
En hoe ben je dan bij biodynamische ademen aanbeland?
Mijn lichaam voelt die onderlaag. Dat is altijd al zo geweest, maar omdat de intensiteit me vaak overspoelde, sloot ik dat af en was ik me daarvan niet bewust. Ik wilde zelf opstellingen begeleiden maar soms werden emoties, herinneringen in mijn lijf getriggerd waar ik me niet bewust van was. Om mijn instrument voor dit werk zuiverder te maken, ben ik dan beginnen zoeken naar lichaamsgerichte benaderingen van trauma.
Tijdens mijn eerste adem-sessie voelde ik dat dit een immens verschil kon maken. Ik besloot er daarom helemaal in te duiken en ging voor een intense week Biodynamic breathwork and trauma release (BBTRS®) naar Polen. My god, toen ik daar binnenkwam de eerste dag, wou ik al meteen terugdraaien. Dit lag heel ver buiten mijn comfortzone. Maar ik bleef en leerde dat BBTRS® voor mij een heel natuurlijke en gemakkelijke manier is om bij die onbewuste gevoelslaag te komen van mezelf en anderen.
Wanneer er ruimte is voor dat wat gezien en gevoeld wil worden, komt de beweging (letterlijk en figuurlijk). Zalig toch? Het gaat allemaal over durven toelaten wat gevoeld wil worden en de beweging die daaruit voortkomt.
In deze methodiek leer je bedding geven aan ‘moeilijke’ emoties en spannende situaties.
Ik noem het ook wel eens: wakker blijven in het donker. Het leert je ook bewegen op intuïtie, aanvoelen en vertrouwen. Als leidinggevende belangrijk om hierin te ontwikkelen, niet?
Samen met Anneleen en Hans richtte ik Padma op waardoor we dit ademwerk ook in groep kunnen aanbieden. In groep is dit werk op een andere manier krachtig: het verbindt mensen op een diepe laag. We organiseren Padma-dagen en reeksen voor o.a. coaches en leidinggevenden. Ik werk graag met deze doelgroepen vanuit het effect op het grotere geheel, vanuit het idee: ‘What you can contain, they can contain’. Hoe meer leidinggevenden hun bedding kunnen verbreden, hoe meer de energie kan blijven stromen in het team waar ze deel van zijn.
Op je facebookprofiel zien we als eerste: “May your choices reflect your hopes not your fears”. Dat past helemaal bij het proces dat je beschrijft. Mooi! Wat mogen we van je workshop verwachten?
We laten je aan den lijve ervaren in welke mate je bewust kan blijven bij fysieke sensaties en emoties. Je gaat voelen of het voor jou mogelijk is aanwezig te blijven als het spannend of intens wordt, of je de beweging kan toelaten die zich dan aandient. Je eigen stressreacties leren voelen en je bewustworden van je eigen vlucht-, vecht-, of bevriesrespons, helpt je om je team meer bedding te kunnen geven in lastige momenten. Hans en ik nemen je mee in de methodiek van BBTRS® en bieden je een ademsessie aan die we stap voor stap opbouwen met de diep verbonden ademhaling. We nemen een klein groepje mee in dit bad, waarin je deze krachtige methodiek zelf kan ervaren.
Grapppig detail: Hans is ook van vele markten thuis. Hij is immers degene die onze affiche en banner ontwierp. Naast ‘adem-coach’ is hij dus ook een creatief beelddenker. En nog veel meer. Kijk maar eens op zijn website.