Laat ons even in de bio van Ann duiken:
Ann is een bedrijfspsychologe (KULeuven) en Master in marketing management (Vlerick). Ze heeft 25 jaar ervaring, in sales, market research, change management en HR dienstverlening (organisatie- en talentontwikkeling). Ze heeft zich de laatste 17 jaar toegelegd op het faciliteren van ontwikkeling van talent en potentieel, zowel individueel als in team, als op organisatieniveau. Op basis van haar ervaring stelt zij hierin de kracht van en focus op persoonlijk leiderschap steeds meer centraal. Met de oprichting van SeeHouse, samen met Elke Weemaes zet zij dit expliciet als visie en werkwijze in de markt.
SeeHouse is ontstaan vanuit een gemeenschappelijke intentie om bij te dragen tot meer bewust zijn én doen in de wereld. En dat sluit perfect aan bij Mikondo’s kijk op leiderschap: vanuit meer bewust zijn én doen een positieve invloed hebben op jezelf, medewerkers, vrienden, … op alle stakeholders in je leven dus.
Eén van de manieren waarop Ann haar klanten begeleidt op deze levensreis naar meer bewustzijn is aan de hand van het Enneagram. En daarin is zij een echte topper.
Lees maar even wat één van haar klanten erover vertelde: “In het kader van leiderschapsontwikkeling van onze ondernemers organiseerden we voor elk van hen een enneagramprofiel en feedbackgesprek. De reacties waren bijzonder positief. Op amper 2 uur tijd leerden ze extreem veel over zichzelf, de mist trok weg. Op een liefdevolle en veilige manier zo diep naar zichzelf kijken, dieper dan ze ooit deden, voelde voor hen als bevrijdend. Bevrijdend omdat ze zichzelf nu beter begrijpen én aanvaarden.”
Ook zelf werd ik op het enneagramspoor gezet door Ann. Een eerste keer triggerde ze me op een avond van één van die residentiële seminars. ‘Zou het kunnen dat jij boosheid niet toelaat in je leven? En hoe is dat zo gekomen? Wat levert het je op?’ Het zette me aan het denken: het klopt dat ik een ambigue relatie heb met kwaad worden: ik zag in mijn jeugd al te vaak iemand ontploffen en daar heel veel (emotionele) schade mee aanrichten. Dat zou ik dus mooi niet doen! Waarmee de boosheid (een legitieme emotie trouwens die haar waarde heeft) natuurlijk op andere manieren een uitweg zocht. Migraine, om er maar ééntje te noemen. En een groot talent om conflict te ontwijken. En te ontmijnen wanneer het niet meer te ontwijken viel.
Toen we een jaartje geleden opnieuw samen aan tafel zaten, zat het enneagram er ook gemoedelijk bij J. En toen besliste ik er vol voor te gaan. Op advies van Ann ging ik een enneagramcoachingtraject aan met haar collega Elke. Mindblowing, diepgaand (nadat je je eigen type hebt geaccepteerd) en levensveranderend. Om het met de woorden van Elke te zeggen: ‘je moet het eerst begrijpen om het daarna te accepteren en pas daarna kan je voelen wat je ermee te doen hebt’. Helemaal top voor iemand als ik die vanuit kennis overtuigd wil worden en pas daarna het voelen kan toelaten.
Maar wat is dat enneagram nu eigenlijk?
Het is vooral een ontwikkelingstool die kan helpen om beter te begrijpen welke ‘overlevingsstrategieën’ je hebt ontwikkeld om om te gaan met het leven en de angsten die je als kind hebt geïntegreerd. Vanuit welke drijfveren doe je wat je doet? Dat gaat dus heel wat verder dan gedragstypologieën zoals Insights, Disc, Mapstell (die overigens ook hun waarde hebben in organisaties en leidschapsontwikkeling, als een eerste stap bijvoorbeeld naar bewustzijnsverruiming). Het enneagram gaat veel dieper. Het beschrijft 9 persoonlijkheidssstructuren die een diep inzicht geven in jezelf. Het draait om inzicht. En om je steeds meer vrij voelen omdat je je meer en meer bewust bent van je drijfveren. Die er trouwens voor kunnen zorgen dat je jezelf saboteert. Eens je dat beseft krijg je de keuze om er al dan niet iets mee te doen.
Dat soort bewustzijn vinden wij cruciaal voor leiders en leidinggevenden in organisaties die warme en veilige plekken willen zijn voor hun medewerkers omdat ze geloven dat zo meer heelheid en betere resultaten kunnen bereikt worden.
En daarom hebben we dus aan Ann gevraagd om met het Enneagram aan de slag te gaan op ons Reconnected leiderschapsfestival ‘sterke leiders, sterke teams?’. En geloof ons: eens je de kracht van dit model hebt ervaren, wil je er alleen maar meer van weten.