Het laatste jaar kregen wij bijzonder veel vragen die van dicht of van ver met veranderingsprocessen in teams te maken hadden. Dat inspireerde ons tot het ontwerpen van een reeksje dialoogstarters die helemaal gaan over de menskant van verandering.
Een greep uit de vragen die we ontvingen:
- Het team was relatief nieuw, bestond sinds 2022. Vanuit hun opdracht was er grote gevoeligheid voor verandering: de wetgeving binnen hun activiteitendomein verandert regelmatig, fluctuaties in de grootte van het team zijn eerder regel dan uitzondering, ook moet regelmatig met externe, vaak wisselende, partners samengewerkt worden. En zo was op relatief korte tijd een zekere moeheid in het team geslopen. Gelatenheid ook. Er werd met heimwee naar het verleden gekeken, ja zelfs terugverlangd. En toen deed de teamleader een beroep op ons: ‘kunnen jullie de veerkracht terugbrengen in mijn team?’
Kort door de bocht: het team zag door de bomen het bos niet langer, leek meegesleurd te worden in een tsunami van verandering. Ze zagen niet meer wat wel stabiel bleef en hoe ze de stabiliteit én veerkracht in zichzelf konden vinden.
- Om organisatorische redenen werden 2 teams samengevoegd. Zonder veel boe of ba, het was efficiënter om dat te doen, ze deden toch hetzelfde werk (correctie: hun jobs hadden dezelfde finaliteit, maar dat werk deden ze op een compleet verschillende manier), back ups voor afwezigheden organiseren was zo veel gemakkelijker, … Praktische redenen genoeg. Alleen was men vergeten om rekening te houden met de betrokkenen: de medewerkers in de teams.
De twee samengevoegde teams vonden geen aansluiting bij elkaar: zij en wij bleef de hoofdtoon in de gesprekken. Beide kampen bleven hardnekkig vasthouden aan hun werkwijze, procedures en processen. Back ups liepen in het honderd. De manager zat met de handen in het haar. En contacteerde ons.
Kort door de bocht: er was nauwelijks aandacht geweest voor de impact op de mensen in deze verandering. Want emotioneel gezien veranderde er MEGAVEEL voor hen. Allemaal voelden ze zich niet GEZIEN voor wat ze in het verleden voor het bedrijf hadden gerealiseerd. En dus gingen de hakken in het zand.
- Een uit de kluiten gewassen KMO was overgenomen door een multinationale sectorgenoot. Op het eerste zicht zou er niet zoveel veranderen. Dacht men.
En toch sloop onduidelijkheid in de gelederen, nam het ongenoegen onder de medewerkers toe en bleef de CEO maar toeteren: ‘maar de strategie is toch duidelijk!’
Bij een eerste interventie bleek dat ze inderdaad duidelijk was, voor ieder afzonderlijk directielid. Zodat er dus de facto 6 verschillende strategieën waren.
6 richtingen om het werk rond te oriënteren. Met alle botsingen van dien. Vermoeiend? Zeker. Mistig? Absoluut. En met een overlevingsstrategie die erin bestond om, als het moeilijk, persoonlijk of emotioneel werd, in operationele discussies te duiken, stevende dit team af op een frontale confrontatie.
Kort door de bocht: dit team van doeners diende eerst de nieuwe bestemming helder te krijgen, een duidelijke ‘waarom’ te formuleren en los te laten wat onherroepelijk verloren ging door de overname. En te luisteren naar wat het leefde bij de medewerkers.
Onze visie? Mensen meekrijgen in verandering is als op reis gaan!
- Je zet de koers uit: Waar gaan we heen? Waarom is veranderen nodig? Wat hopen we te bereiken aan het einde van onze reis? Hoe weten we dat we er zijn?
- Je verkent het terrein: Wie staat te popelen om te vertrekken en wie blijft liever waar ze zijn of wou elders heen? Emoties maken onlosmakelijk deel uit van de reis. Je hebt er dus iets mee te doen …
- De reis aanvatten: Geen nieuwe start zonder het einde van iets anders! Aandacht voor wat je achterlaat hoort er dus bij.
- Aanpassen onderweg: Zijn we er al?”, ‘Hoelang is’t nog?”, “Ik heb honger”, “’t is hier veel te warm/koud/winderig/droog/druk” (schrap wat niet past). Stap voor stap naar de bestemming door te proberen, te leren en aan te passen. En er ondertussen voor zorgen dat je alle (klaag)stemmen hoort en aan de slag gaat met wat ze te vertellen hebben. Dat betekent ook gedragen keuzes maken. Mogen kiezen waar je op uitstap gaat, wat je gaat eten, … hoe meer betrokkenheid bij het keuzeproces hoe minder weerstand.
- Successen vieren en lessen trekken: De focus leggen op de stappen die je reeds gezet hebt, wat wél (al) werkt en nuttige lessen trekken uit de huidige tocht. Kijken wat je kan meenemen voor de volgende reis.
We nemen je de komende maanden graag mee op verkenningstocht.
- De gidsen zijn gekend 😉. De deelnemers slechts deels want er is nog plaats in onze virtuele bus.
- De route is geweten: een tocht langs 5 gratis online dialoogstarters telkens op maandag in mei, juni, juli, september en oktober.
- De ingrediënten zijn bepaald: gratis, proeven van onze kijk, samen ervaren en delen en verfrist de tocht verder zetten
Dan rest jou alleen nog de stopplaatsen te kiezen en je aan te melden voor de reis. Dat kan op onze agenda pagina.