BEN JE OOK WEL EENS MOEDELOOS?
Het leiden van een team kan een uitdaging zijn, vooral wanneer je het gevoel hebt dat je inspanningen niet het gewenste resultaat opleveren:
- Helderheid in afspraken lijkt te verdampen zodra de meeting voorbij is, en toch zie je steeds hetzelfde ongewenste gedrag terugkomen. Hoe vaak heb je niet duidelijk afspraken gemaakt, om vervolgens te merken dat teamleden toch hun eigen weg gaan, tegen alle verwachtingen in?
- Het blijft oorverdovend stil in vergaderingen, maar aan de koffiemachine gonst het van de geruchten. Je probeert een open dialoog te creëren, maar merkt dat belangrijke gesprekken buiten de formele momenten plaatsvinden.
- Ondanks al je inspanningen om informele contacten te bevorderen, lijken teamleden onverschillig tegenover een dag minder thuiswerk of informele bijeenkomsten. Hoe vaak heb je geprobeerd om een gevoel van samenhorigheid te creëren, om vervolgens te merken dat de opkomst minimaal is?
- Je ziet sommigen zich wegsteken terwijl anderen zich kapot werken. Dit leidt tot spanningen en ongelijkheid binnen het team, wat uiteindelijk de prestaties negatief beïnvloedt.
- Je team lijkt te zwalpen: afstand, vermoeidheid, twijfel, onbegrip en ergernissen stapelen zich op. Kleine signalen worden obstakels en geven aan dat er onder de oppervlakte veel meer speelt.
Herken je dit? Hoe gaat het met jou en jouw team? Voel je een flow in de samenwerking of eerder frustraties? En wanneer heb je voor het laatst stilgestaan bij de samenwerking binnen je team, en bij jouw rol als leidinggevende daarin?
IEDEREEN IS LID VAN EEN OF MEERDERE TEAMS
Of het nu op het werk is, in een sportclub of een vereniging, iedereen maakt deel uit van een team. Samenwerken lijkt vaak vanzelfsprekend, maar de praktijk leert dat dit niet altijd zo is. Soms lijkt alles moeiteloos te verlopen, alsof iedereen zijn plek perfect weet te vinden en optimaal bijdraagt aan het gezamenlijke doel. Maar er zijn ook momenten waarop de samenwerking eerder lijkt op een storm dan op een kabbelend beekje. Het belang van een sterk team met een voedende dynamiek kan niet genoeg worden benadrukt.
Een sterk team is meer dan de som der delen. Het gaat om de manier waarop mensen met elkaar omgaan, hoe ze communiceren, en hoe ze zich verhouden tot het gemeenschappelijke doel. Teams die effectief samenwerken, hebben een duidelijk doel voor ogen, vertrouwen op elkaar en voelen zich veilig om hun mening te uiten. Zonder deze elementen kunnen zelfs de meest bekwame individuen niet hun volledige potentieel benutten, wat leidt tot frustratie en gemiste kansen.
WAT MAAKT JOUW TEAM SUCCESVOL?
Onderzoek van Google, bekend als Project Aristotle, heeft diepgaand gekeken naar wat teams succesvol maakt. Uit een analyse van 180 teams kwamen vijf sleutels naar voren die cruciaal zijn voor performante teams: psychologische veiligheid, betrouwbaarheid, helderheid & structuur, betekenis en impact.
Psychologische veiligheid: Het vermogen van teamleden om zich uit te spreken zonder angst voor negatieve gevolgen is de belangrijkste factor voor een succesvol team. Teams waar psychologische veiligheid hoog in het vaandel staat, realiseren 70% meer groei, 75% meer productiviteit, en 19% meer innovatievermogen.
Betrouwbaarheid: Teamleden moeten op elkaar kunnen rekenen, en weten dat iedereen zijn of haar verantwoordelijkheden nakomt.
Helderheid & Structuur: Duidelijke doelen en rollen helpen teams om gefocust te blijven en samen te werken op een efficiënte manier.
Betekenis: Teamleden moeten het gevoel hebben dat hun werk er toe doet, dat ze bijdragen aan iets groters.
Impact: Het gevoel dat het werk dat ze doen daadwerkelijk verschil maakt.
Toch blijkt dat 7 op de 10 mensen zich niet durven uitspreken, zelfs niet als hun leidinggevende niet aanwezig is. Dit gebrek aan psychologische veiligheid heeft grote gevolgen: teamdynamiek verandert in dynamiet, en moeiteloos samenwerken lijkt een verre droom. De resultaten zijn vaak een gebrek aan betrokkenheid, verminderde productiviteit en een gebrek aan innovatie.
JOUW ROL ALS LEIDINGGEVENDE IN TIJDEN VAN VERANDERING
Verandering is tegenwoordig de enige constante. In deze snel veranderende wereld is het essentieel dat leiders niet alleen reageren op verandering, maar deze ook proactief vormgeven. Studies van McKinsey tonen aan dat leiders die empathisch, authentiek en zelfbewust zijn, significant betere resultaten behalen, vooral wanneer hun teams ingrijpende veranderingen doormaken of zich wendbaar moeten opstellen.
Leiderschap is het bewust inzetten van je invloed om het beste in jezelf en anderen naar boven te halen.
Het betekent dat je je bewust bent van de impact die je hebt op je team, en hoe je deze impact kunt gebruiken om je team te inspireren en te motiveren. In deze tweedaagse opleiding leer je hoe je als leidinggevende met zelfinzicht en zelfleiderschap de dynamiek in je team kunt beïnvloeden, zodat dynamiet vermeden wordt en samenwerken moeiteloos kan verlopen.
Wil je leren wat daarvoor nodig is en hoe je dat leert? In samenwerking met IFBD ontwikkelden wij een gloednieuw tweedaags programma voor leidinggevenden en HR Professionals: Ontketen de kracht van sterke teams.
In dit programma leer je:
- hoe je de psychologische veiligheid binnen je team kan versterken om zo groei, productiviteit en innovatie te stimuleren
- de verborgen dynamieken herkennen die de samenwerking in je team bepalen
- zelfinzicht en emotionele intelligentie bevorderen als basis voor effectief en authentiek teamleiderschap
We kunnen dit programma ook inhouden voor jouw bedrijf organiseren. Contacteer ons voor meer info: mikondo@mikondo.be