Sylvie hebben wij voor het eerst ontmoet toen wij een paar jaar geleden de masterclass team Coaching volgden, waaraan zij ook deelnam. We voelden al snel dat we op dezelfde golflengte zaten als het ging over hoe we keken naar mensen, teams en organisaties. En daarnaast hebben we ook veel plezier gehad toen 😉.
Dus toen wij brainstormden over wie we graag mee wilden uitnodigen op het podium van ons leiderschapsfestival Reconnected, viel al gauw Sylvie’s naam. Want intussen had zij allesbehalve stilgezeten en was ze aan de slag gegaan met onder meer team- en organisatieopstellingen. Wat dat precies is, kom je verderop in het gesprek dat we me Sylvie hadden, te weten.
Op 25 mei zakt zij af van de West-Vlaanders naar Merchtem. En dus maken we graag tijd om haar aan onze lezers voor te stellen.
Sylvie, vertel ons eens wat meer over jezelf.
Graag! Ik zal beginnen bij het eerste keuzekruispunt waar ik opstond, zo rond mijn 18 jaar: wat zal ik studeren? Op het moment dat ik een keuze diende te maken voor hogere studies twijfelde ik tussen bedrijfsmanagement of psychologie, want ik was geïnteresseerd in ondernemen én in de mens. Het is dan Marketing geworden, aan HOWEST.
Na mijn studies ben ik echter gestart binnen de wereld van rekrutering in selectie, waar ik dagdagelijks met talenten aan de slag kon gaan. Als jonge kantoorverantwoordelijke leerde ik heel veel over leiderschap en hoe mensen te motiveren om op een mensgerichte manier resultaten te halen. Dit doe ik op vandaag nog steeds, maar nu begeleid ik organisaties hierin als externe coach.
Daarnaast ben ik eveneens de bezieler van het loopbaancentrum It Makes Sense, waar ik samen met een team van coaches mensen bewust laat worden over hoe ze terug met ZIN aan het werk kunnen gaan.
Ik begeleid ook organisaties en meer bepaald leidinggevenden in hoe ze vanuit authenticiteit in hun leiderschap kunnen staan. Dienend leidinggeven is voor mij leidinggeven vanuit het hart, met liefde voor mensen maar ook voor resultaten.
Bezig bijtje dus?
Ik pleit schuldig😊. Ik hou van variatie en van de impact zien van mijn werk op het leven van mensen. En wanneer ik niet in organisaties aan het werk ben, ben ik wel hier of daar opleiding aan het volgen. Persoonlijke en professionele groei zijn voor mij immers belangrijke waarden in mijn leven. Voor mij staat succes gelijk met doen waar je hart warm van wordt, van binnenuit gaan leiden. Dat heeft ook zeker meegespeeld in mijn beslissing om 5 jaar geleden de stap naar het zelfstandige statuut te zetten.
Ik wil helpen meebouwen aan organisaties waar mensen zichzelf kunnen zijn en waar werk ook leuk mag en kan zijn.
Plekken waar er vertrouwen, veiligheid en verbinding is om het beste van jezelf te kunnen geven. En ik geloof dat de leidinggevende daarin van cruciaal belang is, net als jullie bij Mikondo. Daarom ligt mijn focus heel sterk op het werken met die leidinggevenden.
Op ons leiderschapsfestival ga je iets doen met opstellingen en ga je met de cases van de aanwezigen aan de slag. Kan je ons daar iets meer over vertellen?
Mijn pad van zelfontwikkeling heeft mij gebracht naar opstellingswerk. Om een stevige leider te zijn is het belangrijk je eigen triggers en patronen goed te kennen, te voelen. Een manier om die zichtbaar te maken is ze op te stellen. En dat mag je letterlijk nemen. Je thema wordt, met mensen, voorwerpen, blokken, … opgesteld in de ruimte. Dat geeft inzicht in dynamieken en inzicht is het begin van een mogelijke shift. Dat geloof ik écht!
Van daaruit is ook mijn interesse gegroeid naar organisatieopstelling. Ik wil deze methode graag inbrengen in het dagdagelijkse werk met leiders en teams. Ze normaliseren als het ware, want er komt echt geen hocus pocus aan te pas. Wie al eens een opstelling meemaakte, weet wel beter. Lichaamsbewustzijn en je lichaam als instrument gebruiken zijn van heel groot belang. Voelen kan iedereen. Alleen zijn we het vaak wat verleerd.
Ik zie het als een uitdaging om de wat miskende zintuigen terug meer op de kaart te zetten.
Dus ga ik op 25 mei samen met de aanwezigen in de workshop experimenteren met kleine opstellingen, op basis van eigen cases van de deelnemers.
Dat ga je doen met BROESLI-blokken. Euh?
Dat klopt, ja. Toen ik tijdens mijn opleiding tot organisatieopsteller deze blokken leerde kennen, werd ik onmiddellijk getriggerd. Het is een speelse manier om vraagstukken te benaderen. De blokken hebben verschillende vormen en stellen jezelf, je collega’s, je dilemma, universele thema’s… voor. De vorm van de blokken is volledig betekenisloos. Daardoor kan je er oneindig mee variëren en er werkelijk alles mee opstellen. Grappig weetje: de ontwerpster bedacht de naam omdat ze haar deden denken aan het kapsel van Bruce Lee😆.
Enfin, het is duidelijk, zeker: ik ben fan!
Dus wie te vinden is voor een experimentje onder het moto ‘Don’t think, just feel’, je bent van harte welkom in mijn workshop op 25 mei!