Ken je Ann Baeke nog niet? Dan wordt het hoog tijd om daar verandering in te brengen 🙂
Topcoach, auteur van weldra 2 boeken, Rots in de branding, controlefreak, verbluffend spreekster, twijfelaar met geweldige humor, onzekere mama (ken jij andere dan?), gewaardeerd collega, en nog zoveel meer.
Eind vorig jaar vroegen wij ons af: ‘zou Ann Baeke dat willen doen, op onze Reconnected-leiderschapsfestival komen spreken? ‘
‘Als we het niet vragen zullen we het nooit weten.’
Met een klein hartje onze stoute schoenen aangetrokken en de vraag gesteld. Want ook al kennen we Ann (we hebben immers een mooi project samen gedaan net voor Corona ons tot stilstand bracht), we wisten ook dat Ann zorgvuldig kiest wat ze wel en niet wil doen. Prachtig, krachtig, bewonderenswaardig behalve wanneer jij diegene bent tegen wie ze neen zegt natuurlijk 😳
En ze zegde: ‘ja, natuurlijk, maar denken jullie dat ik dat kan?’ Het imposter syndroom, een ander keynote die ze aanbiedt, stak de kop op.
Tijd om wat nader kennis te maken dus met onze keynotespreekster!
Dag Ann, wij zijn keiblij dat jij op ons Reconnected leiderschapsfestival de spits wil afbijten met een keynote en workshop. Maar vertel eens, wie ben je en waar sta je voor?
Daar kan ik vanuit twee perspectieven op antwoorden. Eerst zakelijk: Ik ben Licentiaat Handelswetenschappen, behaalde een MBA en ben Gecertifieerd Personal Coach. Bijkomend volgde ik opleidingen in NLP, systemisch werk en Mindfulness. Ik heb meer dan 20 jaar professionele management en communicatie ervaring. Dat is dus basically mijn cv. Maar wie ben ik dan echt?
Iets wat mij echt definieert is mijn sensitiviteit. Nu kan ik dat als een kracht zien, vroeger echter totaal niet.
Heel lang dacht ik dat ik abnormaal was, dat ik het verkeerd voor had en me maar moest aanpassen. Intussen weet ik wel beter. Ik heb zelf ondervonden hoe uitdagend het bedrijfsleven is als sensitieve leidinggevende. Het was een zoektocht voor mij om me staande te houden in een bedrijfscontext die vooral gestuurd werd vanuit het hoofd. Ik miste het hart. Het zette me aan tot onderzoek naar sensitiviteit.
En daar heb je je levenswerk van gemaakt?
Helemaal (lacht). Met veel empathie en respect voor ieders persoonlijkheid begeleid ik leiders en managers om in een alignering te komen met hun visie, missie, waarden en vaardigheden. Zo worden leidinggevenden en managers performantere, natuurlijke leiders. Ik begeleid reeds vele jaren organisaties en hun leiders naar meer bewustwording. Ik schreef er zelfs al een boek over: Leider zonder Masker, uitgegeven bij Lannoo Campus. En een tweede boek is bijna klaar. Dat zal nog meer de focus leggen op sensitief leiderschap.
Wat maakt dat jij zo op die boodschap blijft hameren, nl dat de wereld nood heeft aan meer sensitieve leiders?
De wereld is volop bezig een transformatie te maken naar bewuster, intuïtiever, menselijker leiderschap. Je zou het soms niet zeggen met al die onheilsberichten en dictators die het nieuws beheersen. Maar en is een heel grote tegenbeweging bezig en die wint meer en meer veld. Want de uitputting van mensen in onze bedrijven, dat is echt niet alleen hun verantwoordelijkheid. Daar heeft leiderschap heel veel mee te maken. Ik geloof dan ook echt dat de tijd van nu vraagt om meer menselijk leiderschap. Ik ben niet de enige die daarin gelooft. Jullie Reconnected-festival is daar een mooi voorbeeld van! En ik kan het ook bewijzen…
Mijn missie is om sensitieve mensen te helpen ontdekken wat hun gaven zijn en hoe ze die kunnen inzetten op de werkplek. Er is een grote nood aan sensitieve leiders.
Vaak hebben introverte, hoogsensitieve of hoogbegaafde mensen het opgegeven om hun echte innerlijke wijsheid te delen. Ze hebben dat vroeger wel gedaan, maar werden daar vaak voor afgestraft. Als je maar genoeg ervaringen hebt dat wat jij denkt of voelt niet begrepen of gevaloriseerd wordt, dan stop je daar vanzelf mee.
Het zit nog wel in je, maar je brengt het niet meer naar buiten. Je houdt het voor jezelf. De anderen wijzen je er toch alleen maar voor af, maken je belachelijk of houden geen rekening met je input. Je doet wat de groep van je verwacht om erbij te horen. Diep vanbinnen ben je echter nog steeds alleen.
Door jezelf te versterken zal het stapje voor stapje terug mogelijk worden voor jou om je wijsheid toch naar buiten te brengen, op een manier die ook aansluiting vindt. De pijnlijke stukken in jou, de stukken waarin je je niet gezien of begrepen voelt, zal je leren transformeren, waardoor je veel krachtiger zal overkomen.
Als sensitieve persoon ga je je beter voelen als je terug de moed vindt om trouw te blijven aan jezelf. Je pijnlijke stukken transformeren werkt helend.
Mensen die zich hier niet in herkennen en denken: “Dit is allemaal goed en wel, maar wat als ik niet sensitief ben?”, moeten die het dan maar opgeven? Of zijn ze ook welkom?
Het is een vraag die ik regelmatig krijg na lezingen. Mijn focus als coach lag namelijk heel lang louter op sensitieve leiders. Ik begeleidde personen die zich al expliciet sensitief voelden. Tijdens mijn lezingen deelde ik vooral de inzichten die ik haalde uit jarenlang met sensitieven te werken.
Maar stelselmatig kwamen er ook niet-sensitieven met vragen. Zij waren verrassend genoeg (voor mij dan) ook geïnteresseerd in wat ik te vertellen had. Omdat ze zich mensgerichter wilden opstellen. Ze hadden door dat ze op die manier hun stakeholders (eigen teams, maar ook hun bazen, raad van bestuur of aandeelhouders) makkelijker mee kregen. Ik geef hen nu ook tips. Maar leg ook uit dat er voor sensitiviteit geen simpel stappenplan is., er zijn maw geen trucjes die je kan toepassen. Het verwacht vooral bereidheid om te veranderen en je sensitiever op te stellen. Met de technieken die ik geef kan je sensitiviteit verkennen. Daarbovenop zijn ze ook gewoon goede leiderschapsprincipes. En dus is iedereen zeker welkom!
Je kan bewijzen dat menselijkheid in leiderschap noodzakelijk is én rendeert, zei je net, Ann? Hoe dan?
In mijn keynote Back to Human krijg je cijfers en feiten die zwart op wit aantonen dat soft skills niet soft zijn, integendeel, ze zijn de harde realiteit.
De keynote geeft je alvast tal van troeven:
1) hoe je Back to human ambassadeurs creeërt
2) hoe je de sensitieve professional binnen je team of organisatie en hun unieke superkrachten identificeert
3) De ROI van sensitiviteit op de werkvloer wordt verduidelijkt in termen van bedrijfsresultaten en cultuur
4) De sensitieve professional ontdekt strategieën om te gedijen en zelfvertrouwen te krijgen en te evolueren naar een sensitief leider
5) Je leert hoe je leiding geeft aan sensitieve professionals en samen met hen werkt naar betere resultaten
Dit lijkt ons de ideale kick off van ons leiderschapsfestival! We zijn heel blij dat jij onze headliner wil zijn!
Ann nog wat beter leren kennen: kijk dan naar dit filmpje.
Of ga eens rondsnuffelen op haar website.
Nog beter: kom luisteren, proeven en ervaren op 25/5. Reserveer je ticket nu!