Jürgen Tanghe
Uit onze whitepaper van najaar 2020 bleek dat veel van de bevraagde organisaties innovatie als een belangrijke sleutel tot succes zagen. Creatiever en innoverender worden is een belangrijke uitdaging voor organisaties en teams. En dat doe je niet door een paar individuen aan te werven waarvan je verwacht dat ze je bedrijf gaan ‘bevruchten’ met nieuwe ideeën. Dat innoveren lukt ook niet in teams waar onvoldoende veiligheid en vertrouwen is. Innoveren is immers teamwerk waarbij mensen met elkaar kunnen praten (of dat leren) op een manier die ideecreatie bevordert: een generatieve dialoog voeren dus.
The best way to have a good idea is to have a lot of them. And throw away the bad ones. Linus Pauling
De generatieve dialoog is alvast één manier om ideeën te ontwikkelen. Maar Jürgen heeft nog meer in petto! Hij laat je in dit minilabo ook ervaren wat de kracht is van divergente cocreatie en creatieve frictie.
Jürgen is een rasverteller. Verwacht je aan verhalen en een speelse ontdekking van een domein dat voor velen een ver-van-mijn-bedshow is.
Hij lijkt dan misschien de vreemde eend in de bijt op dit festival, maar vergis je niet: innovatie is dé skill voor toekomstklare teams. En die verstop je best niet in een designteam ergens in een kleurige hoek van een verdieping.
En trouwens: naar een festival kom je toch ook om iets nieuws te ontdekken? Laat je verrassen dus.
Astrid Alders
De invloed van het systeem op een individu heeft Astrid altijd gefascineerd. Dit leidde na haar afstuderen al snel tot een opleiding als systeemtherapeut. In 2016 werd dit de opleiding tot gecertificeerde organisatiecoach. Ze kijkt graag naar een organisatie als een levend systeem, waarin het potentieel van mensen centraal staat. Wat haar in het werken met teams bezig houdt, is de vraag hoe je een organisatie/team kan bouwen dat afgestemd is op wat mensen en teams nodig hebben om het beste van zichzelf te kunnen geven, afgestemd op de doelen van de organisatie.
Door de jaren heen ervaarde ze steeds meer dat ingrijpende gebeurtenissen en periodes sporen achterlaten in het lichaam. Zoals ons lichaam verkrampt kan geraken door stresserende periodes of impactvolle gebeurtenissen, zo kan een team ook verkrampen.
Er zijn delen in ons lichaam die gemakkelijker spanning vasthouden dan anderen (we noemen dit de 7 spanningsriemen). In tijden van stress zet het lichaam zich schrap door deze riemen aan te trekken. Als we daar niet gepast op kunnen reageren houdt ons lichaam die spanning en energie vast. Dit maakt dat de levensenergie minder goed kan stromen en we klachten ontwikkelen zowel fysisch als emotioneel. Dat heeft een enorme impact op onze beweeglijkheid letterlijk en figuurlijk.
In een team is het net zo. Bij impactvolle gebeurtenissen of stresserende periodes (covid-19, oorlogsdreiging, een reorganisatie of overname…) zet een team zich schrap om om te gaan met dat wat er op hen afkomt. De mate waarin er dan een selectie gedaan wordt in de zin van: dit kunnen we aan en dat niet, bepaalt of er spanningsknopen ontstaan (of zich verder aantrekken als ze al verkrampt waren). Dat wat (vaak onbewust) naar de onderstroom wordt verbannen, heeft een belangrijke invloed op de levensenergie en beweeglijkheid van het team en op die manier dus op de vaardigheid om om te gaan met toekomstige impactvolle of stresserende periodes. De energie van de zaken waar op het moment zelf geen antwoord op was, van niet uitgesproken, gevoelde effecten zet zich vast in spanningsknopen. Dit maakt dat het relationeel weefsel van een team minder soepel en meeverend wordt.
Het goeie nieuws is dat we daar terug beweging in kunnen krijgen.
Als leidinggevende kan je voeling krijgen met welke spanningsknopen in jouw team eventueel verkrampt zijn door de manier waarop ze bewegen te observeren en tegelijk te voelen wat het met je eigen lichaam doet om er deel van uit te maken.
Elke spanningsknoop geeft andere ‘symptomen’ en dus ook aandachtspunten om mee om te gaan zodat de energie weer vrijer kan stromen in je team.
We gaan dit tijdens deze workshop samen ontdekken!
Voilà, hiermee heb je alle performers en hun miniworkshop een beetje beter leren kennen. Het wordt wis en waarachtig een moeilijke keuze. Die hoef je nu nog niet te maken. Op 2 juni kan je gewoon je voeten volgen. Wie weet waarheen die jou op die dag gaan leiden…
Inschrijven kan nog steeds!